Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inicijativa
  • 02.03.2014. 16:15

Osniva se savez ekoloških proizvođača

Na inicijativu Udruga Istarski eko proizvod i Zelena mreža aktivističkih grupa, okupilo se 33 predstavnika ekoloških certificiranih proizvođača i devet njihovih udruga iz 11 županija kako bi potaknuli razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj

Foto: depositphotos.com
  • 1.956
  • 296
  • 0

28. veljače 2014. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu okupilo se 33 predstavnika ekoloških certificiranih proizvođača i devet njihovih udruga iz 11 županija na inicijativu Udruga Istarski eko proizvod i Zelena mreža aktivističkih grupa kako bi se upoznali i porazgovarali o pitanjima važnim za njihovu proizvodnju, plasman proizvoda i razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj.

Usuglasili su se o potrebi umrežavanja i stvaranja zajedničke vizije razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj i pokrenuli inicijativu za osnivanje saveza udruga ekoloških proizvođača s ciljem unapređivanja međusobne komunikacije, edukacije i izgradnje kapaciteta za zagovaranje prema lokalnim, regionalnim, državnim strukturama i strukturama EU-a.

Predstavnici udruga dogovorili su se o korištenju svojih web-stranica za obavještavanje javnosti o aktivnostima za osnivanje saveza, a prisutni su udrugama Istarski eko proizvod i Zelena mreža aktivističkih grupa dali potporu u organiziranju idućeg sastanka u rujnu 2014. i u uspostavi baze podataka i alata za međusobno komuniciranje članova inicijative. Ta baza podataka sadržavat će i informacije o događanjima vezanim uz ekološku proizvodnju.

Povećanje površina pod eko proizvodnjom u trendu

Da bi dobilo status organskog proizvođača, poljoprivredno gospodarstvo, mora provesti dvije do tri godine u tzv. "prijelazno-organskoj proizvodnji". Ovo je potrebno zbog čišćenja tla, odnosno otklanjanja ostataka pesticida u tlu do pravilnikom određene prihvatljive razine. Osnovno u ekološkoj poljoprivredi je da se stalnim razumijevanjem prirodnih procesa čuva priroda, posebno od kemijskih preparata, teških kovina i genetički modificiranih organizama, sve u cilju očuvanja prirodnih resursa i ravnoteže.

Niži inputi, veće i ravnomjernije zapošljavanje radne snage, povećana samostalnost gospodarstva kao cjeline, mogućnost oplemenjivanja rada na samom gospodarstvu kroz preradu, prodaju i turizam, glavni su razlozi osnivanja ove inicijative.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Savez eko proizvođača Inicijativa Edukacije ZMAG Udruga Istarski eko proizvod Sunčana Pešak Baza podataka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.