Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 23.09.2021. 12:50

"Organski dan EU" svake godine prvi dan jeseni

Predsjednik HPK Mladen Jakopović potpisao je u ime svih poljoprivrednika Unije sporazum o pokretanju "Organskog dana EU".

Foto: HPK
  • 1.380
  • 23
  • 0

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u ime svih EU poljoprivrednika, u Bruxellesu je potpisao Sporazum o pokretanju "Organskog dana EU“ koji će se od danas svake godine na prvi dan jeseni obilježavati u cijeloj EU, izvijestili su iz HPK.

Tako je u ime 22 milijuna poljoprivrednika i članova njihovih obitelji, kao i 22.000 zadruga koje su posvećene tome da svakodnevno opskrbljuju 446 milijuna građana EU sigurnom, hranjivom, visokokvalitetnom i pristupačnom hranom zahvalio organizatorima što su pozvali udrugu Copa-Cogecu za potporu stvaranju Europskog ekološkog dana.

"Ponosan smo što je upravo Hrvatska dobila tu čast predstavlja tisve EU poljoprivrednike, odnosno da svoj potpis u ime Copa-Cogece stavim ja koji obavljam funkciju potpredsjednika udruge, među ostalim i za ekološku poljoprivredu“, izjavio je Jakopović na svečanosti potpisivanja sporazuma.

Ekološki uzgoj neprestano raste

Naime, sporazum o "EU Organic day“ sklopili su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije, uz prisutnost povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog, a s ciljem promocije Zelenog plana i Strategija od polja do stola i Strategije i bioraznolikosti. 

"Ekološko uzgoj neprestano raste u posljednjem desetljeću (čak 62 posto u deset godina), s 8,5 milijuna hektara u 2010. na 13,8 milijuna hektara u 2019. To je omogućilo da sve više poljoprivrednika ulažu u prelazak na ekološku proizvodnju, te moramo nastaviti omogućavati njihova daljnja ulaganja“, istaknuo je predsjednik komore.

Udruženje Copa Cogeca smatra da cilj podizanja na 25 posto poljoprivrednog zemljišta EU -a koje bi trebalo biti pod ekološkim uzgojem do 2030. godine predstavlja još jedan veliki izazov. Europski ekološki poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge trebaju zato imati odgovarajući set alata za zaštitu usjeva i uroda od promjena u okolišu.

Da bi se doseglo 25 posto organske poljoprivrede, potrebno je povećati istraživanje i inovacije, a također se mora osigurati kvalitetan genetski materijal, sjeme te kvalitetna zaštita bilja. Posebna se pozornost mora posvetiti sektorima proizvodnje stoke u ekološkom uzgoju i akvakulturi gdje je udio organskog tržišta i dalje prilično nizak, ističu u udruženju EU poljoprivrednika.

Potrebno je ojačati proizvodnju 

"Ako doista želimo osigurati zdrav rast sektora, morat ćemo osigurati da ekološki sektor zadrži svoju ekonomsku održivost", naglasio je Jakopović te poručio da se treba pobrinuti da na razvoj europskog poljoprivredno-prehrambenog tržišta ne utječe negativno sve veća konkurencija proizvoda koji nisu iz EU-a, dok bi ZPP svoju potporu trebao usmjeriti na proces tranzicije. 

Udruženje poljoprivrednika blisko je surađivalo sa svim akterima tijekom pripreme nadolazeće nove organske Uredbe 2018/848. Za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ta će Uredba pružiti čvrstu i jasnu osnovu koja će im bolje omogućiti planiranje tranzicije te aktivnosti i buduća ulaganja.

Međutim, kako tvrde, zakoni nisu dovoljni ako želimo postići vrlo ambiciozne ciljeve EU.

"Moramo ojačati proizvodnju, surađivati ​​s drugim dionicima opskrbnog lanca i povećati svijest o ekološkoj hrani među potrošačima u EU", zaključak je udruženja Copa Cogeca koje je Jakopović prenio europskim čelnicima na svečanosti sklapanja Sporazuma.


Tagovi

Mladen Jakopović HPK Organski dan EU Ekološki uzgoj Udruženje Copa i Cogeca


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]