Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološki otpad
  • 07.09.2015. 10:50

Općina Rakovica počinje projekt kompostiranja

Često ne znamo što i kamo s biološkim otpadom, iako nam je poznato da se od njega dobiva humus. U općini Rakovica na karlovačkom području mještane žele ekološki educirati putem pilot projekta.

Foto: depositphotos.com, JimFilim
  • 530
  • 45
  • 0

Društvo Rakovica d.o.o. iz istoimene općine u Karlovačkoj županiji, počinje projekt proizvodnje komposta za vlastite potrebe. Kompostiranje je najstariji način recikliranja otpada. Radi se o postupku biološke razgradnje organskih materijala, čime se smanjuje biološki otpad, a kao rezultat toga nastaje kompost koji sadrži humus i druge hranjive tvari.

Najstariji način recikliranja

Mještani općine Rakovica koji žele sudjelovati u projektu moraju:

  • biti s područja općine Rakovica,
  • posjedovati uređenu okućnicu ili vrt iz kojih se zbrinjava bio otpad,
  • imati podmirene obveze prema Općini Rakovica - komunalna naknada,
  • imati podmirene obveze prema trgovačkom društvu Rakovica d.o.o.

"Prioriteti pri odabiru bit će površina okućnice i količina biootpada, broj osoba koje će koristiti kompostere, mogućnost smještaja kompostera i redoslijed podnošenja zahtjeva, dok će obaveze odabranih korisnika biti da vode brigu o opremi u maniri dobrog gospodara, redovno i pravilno koriste kompostere te da ih redovno i pravilno održavaju. Također, moraju ih upotrebljavati na lokaciji koja je navedena u zapisniku, štititi od krađe i surađivati pri provjeri korištenja kompostera", poručuju iz općine.

Komposteri su već nabavljeni, pa općina poziva sve zainteresirane da se 15. rujna 2015. godine jave u prostorije Društva Rakovica, Rakovica 32, kako bi dobili upute o korištenju kompostera te potpisali zapisnik o preuzimanju.

Obrazac zahtjeva možete dobiti u spomenutom društvu, a možete ga preuzeti i ispod ovoga teksta.

Foto: depositphotos.com, JimFilim


Dokumenti


Tagovi

Rakovica d.o.o. Karlovačka županija Kompost Komposteri Kompostiranje Recikliranje otpada Biološka razgradnja Biološki otpad Humus Općina Rakovica Okućnice Podmirene obveze


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna neko šta je ovo?