Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednik inovator
  • 18.12.2017. 12:00

Od ambrozije pravi pelete za grijanje!

Rade Vujić, poljoprivrednik iz susjedne BiH konstruirao je i stavio u upotrebu stroj za pravljenje peleta od ambrozije. Već nekoliko godina Rade ima gotovo besplatno grijanje i izobilje sirovine za energent.

Foto: Boško Grgić
  • 6.970
  • 755
  • 0

Velika obiteljska kuća Rade Vujića iz Sitneša kod Srpca u susjednoj BiH, vjerojatno je jedini objekt u cijeloj regiji koji se zagrijava pomoću sagorijevanja gotovo neuništive korovske biljke ambrozije (Ambrosia artemisifolia). Nakon rađanja ideje Rade je utrošio dvije godine na konstruiranju i doradi linije za mljevenje ambrozije i pravljenje peleta za loženje. Nailazio je često na prepreke i gotovo nerješive enigme, ali nije zastao.

Tona peleta 120 kuna

"Nije to baš išlo lako, bilo je problema, ponešto nije radilo kako treba, zaglavljivala se sirovinska masa, vezivo nije funkcioniralo i tako redom. Bio sam uporan, nisam odustajao i tako sam, u pravo vrijeme usavršio svoju proizvodnu liniju u šupi, gdje po potrebi sam sebi napravim dovoljne količine peleta", kaže Rade Vujić.

Ove godine tona klasičnog peleta od drveta na tržištu dostiže cijenu i do 2.000 kuna a pelete iz Radine radionice su višestruko jeftinije. Rade tvrdi da ga tona peleta od ambrozije košta maksimalno 120 kuna.

"To je cijena struje i ništa više. Ambrozije, biljke koju svi nastoje iskorijeniti ali u tome ne uspijevaju, ovdje ima na sve strane. Dakle, sirovina za moju peć raste ispod prozora po cijelom polju, na sve strane je ima, pa zato nema razloga za brigu", kaže Vujić.

Došao na ideju štiteći soju od ambrozije

Spremio nekoliko tona peleta

Ovaj vrijedni izumitelj došao je na ideju da ambroziju ili fazanušu koristi za grijanje kada je obrađivao usjev soje, spašavajući ga od bujne ambrozije. Za vezivo umjesto industrijskih ljepila koristi mekinje i brašno lošijeg kvaliteta.

"Jedini problem s kojim se suočavam su malo veće količine pepela. Ali zato kuću grijem neprekidno po cijelu noć i dan, ne štedeći pelete."

Pošto se ambrozija ne smije i ne može uzgajati, a stvara nesagledive štetne posljedice po ljudsko zdravlje, ekologiju i poljoprivredu, Rade Vujić smatra da bi trebao dobiti subvencije od općine ili države.

Uskladištio nekoliko tona peleta

"Tijekom ljeta i jeseni pokosim na desetine dunuma polja obraslih ambrozijom. Dakle, uništavam ovaj korov. Ako bi još netko napravio ovakvo postrojenje, jasna je računica o koristi za čitavu sredinu. Kada bih dobio subvencije dalje bih usavršavao ovu liniju, možda bih proizvodio pelete i za tržište", kaže Rade Vujić, inovator.

Za sada je Vujićeve peletirka za preradu ambrozije jedina u regiji. Ovaj vrijedni domaćin se ne boji zime, jer je proizveo i uskladištio nekoliko tona ovog ekološki prihvatljivog peleta. Savjetuje i druge majstore i poljoprivrednike da koriste fazanušu za grijanje, jer joj osim stabljike, koja je robusna, odlično sagorijevaju i list i sjeme. Spreman je, kako kaže, na suradnju i na pružanje savjeta za omasovljenje ove humane ekološke ideje.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.