Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt LIVESEEDING
  • 21.10.2022. 12:00

Nužno je povećanje proizvodnje ekološkog sjemena u idućih 10 godina

Nastavak odobrenja odstupanja za korištenje ne-ekološkog sjemena u eko sektoru obeshrabruje razvoj ovog sjemenarstva.

Foto: Depositphotos/Ivankmit
  • 1.902
  • 82
  • 0

Dok europsko zakonodavstvo već zahtijeva korištenje ekološkog sjemena u toj poljoprivredi, nastavak odobrenja odstupanja za korištenje ne-ekološkog sjemena u sektoru obeshrabruje razvoj eko sjemenarstva.

Programski okvir - Horizon Europe će kroz LIVESEEDING projekt, osigurati prijeko potrebne resurse vodećim sektorskim organizacijama kako bi se prevladala praksa odstupanja te kako bi ekološko sjeme postalo stvarnost u Europi.

"Ovaj projekt dolazi u ključnom trenutku, kako bi pomogao u postizanju ambicioznih ciljeva koje je Europska unija postavila za sektor organskog sjemena u Farm2Fork Strategiji i Uredbi (EU) o ekološkoj proizvodnji", izjavio je Miguel De Porras, direktor FiBL Europe.

Nužno je povećanje eko sjemena

Kako bismo dosegnuli 100 posto korištenje ekološkog sjemena u ovoj poljoprivredi do 2035. i 25 posto zemljišta u EU pod eko upravljanjem do 2030., kaže, potrebno nam je šesterostruko povećanje proizvodnje tog sjemena u sljedećih 10 godina. "Ovako veliko povećanje moguće je samo udruživanjem snaga. Projekt LIVESEEDING okuplja vodeće organizacije u sektoru", dodao je De Porras.

"Konferencija o zakonodavnom okviru za razvoj ekološkog sjemenarstva koja se održava u Zagrebu pružit će priliku različitim dionicima da zajedno definiraju put prema 100 posto ekološkom sjemenu u Hrvatskoj i uče iz iskustava drugih europskih zemalja", kaže Ana-Marija Špicnagel Ćurko, direktorica IPS Konzaltinga.

Naime, ekološka sjemenska proizvodnja odvija se u puno većem obimu u mnogim zemljama Europske unije, od kojih su mnoge partneri u projektu LIVESEEDING. "Vjerujemo da će uključivanje Hrvatske u projekt pridonijeti unapređenju ove proizvodnje u Europi te biti od velike važnosti za razvoj eko sjemenarstva u Hrvatskoj", dodala je Špicnagel Ćurko.

Projekt vrijedan 6,6 milijuna eura

"Primarna ambicija je postići kvantni skok u razvoju snažnog i ekonomski održivog sektora ekološkog sjemenarstva u Europi, kroz multidisciplinarni pristup sudionika", istaknula je Monika Messmer, voditeljica grupe za oplemenjivanje biljaka u FiBL Švicarska i znanstveni koordinator LIVESEEDING-a uoči pokretanja projekta. On se, kako je pojasnila, nadovezuje na prethodni projekt financiran od strane EU-a, LIVESEED te će implementirati rezultate istraživanja u praksu diljem EU-a.

Inače, LIVESEEDING je četverogodišnji inovacijski projekt vrijedan 6,6 milijuna eura kojeg sufinanciraju Europska unija (program Horizon Europe), Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ima za cilj rast ekološkog sektora isporukom visokokvalitetnog sjemena širokog spektra kultivara za širok raspon usjeva.


Tagovi

Projekt LIVESEEDING Ana-Marija Špicnagel Ćurko Monika Messmer Miguel De Porras Ekološko sjeme


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]