Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Laserske oznake
  • 26.02.2018. 16:30

Nizozemska kompanija eko plodove označava laserski

Laserski sustav fokusiran je na zaštitu okoliša jer eliminira potrebu za naljepnicama. Radi na principu depigmentacije kore plodova te im na bilo koji način ne šteti.

  • 227
  • 25
  • 0

Ekološka proizvodnja je u stalnoj ekspanziji, o tome vam svakodnevno pišemo. Svaki dan saznajemo nešto novo - kako se to radi u svijetu, koji su noviteti i čekamo iduću razinu. 

Naravno, nije lako pratiti korak sa zapadom Europe koji ima razvijenu tehnologiju, a i povijest ekološke proizvodnje. Sjetimo se samo Danske koja je uspostavila kontrolu ekoloških standarda još 1987. godine. 

Danska rekorder u eko proizvodnji i spremna za globalni uspjeh

Daleko smo mi od te zemlje koja je na europskom vrhu po pitanju ekološke proizvodnje. Ali, ne vrijedi kukati, valja raditi. A inovacije koje dolaze iz svijeta mogu samo biti podstrek da se ustraje u ekološkoj proizvodnji jer njezino vrijeme tek dolazi. 

Evo, u Nizozemskoj kompanija Bio Fresh koristi lasersko označavanje plodova pomoću lasera kompanije Laser Food, što je ekološki prihvatljivo. Naravno, radi se o povrću i voću koje ima čvršću koru kao što je eko bundeva, batat (slatki krumpir), krastavci, kokos, mango, avokado, navodi freshplaza

Proizvodi s laserskim oznakama za sada se prodaju u maloprodaji, ali se očekuje da će u skoroj budućnosti biti dostupni i u odabranim supermarketima u Njemačkoj i Danskoj.

Laserski sustav fokusiran je na zaštitu okoliša jer eliminira potrebu za naljepnicama pa se dobro se uklapa u ciljeve ekoloških kompanija kao što je Bio Fresh. Sustav je odobren za upotrebu u EU radi na principu depigmentacije kore plodova te im na bilo koji način ne šteti. 

Foto: Youtube/Fresh Position


Tagovi

Označavanje voća Označavanje povrća Laserske oznake


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.