Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 09.04.2017. 08:00

NeemAzal TS i IlsaNeem u eko borbi protiv štetnika

Drvo Neem je stoljećima bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije. Sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava, pa se jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid!

  • 7.063
  • 418
  • 0

Drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od dvije tisuće godina kao ljekovita biljka. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik, u borbi protiv virusa i bakterija, urinarnih tegoba, proljeva, vrućice, kožnih bolesti, opeklina i upalnih oboljenja.

Suvremena istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta pa je tako Neem sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima.

Neem sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Primjerice, jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao se uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid.

Biološki insekticid NeemAzal TS

NeemAzal TS

Upravo je azadiraktin djelatna tvar biološkog insekticida NeemAzal TS tvrtke Pro-eco, koji djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata. Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona, što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti, pariti se, niti polagati jaja. Populacija nametnika polako nestaje. Njihov životni ciklus je prekinut. Nakon tretiranja, NeemAzal TS prodire u list, te se unutar lista djelomično sistematski transportira.

Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, što trenutačno dovodi do prestanka hranidbe. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzalom ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata, već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

NeemAzal TS je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je potrebno izvršiti po mogućnosti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika u prvim razvojnim stadijima, eventualno ponavljajući postupak nakon 7-10 dana. U slučaju kiše unutar osam sati od tretiranja, preporučuje se ponoviti postupak.

Njegovom primjenom polako se vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu.

Proizvod nije opasan za pčele

S obzirom da je NeemAzal sistemični insekticid širokog spektra koji djeluje na sve štetnike koji grizu i sišu biljnu masu, koristi se u suzbijanju štetnika na raznim kulturama kao što su:

Najbolje djelovanje kod prve pojave štetnika

- povrće: lisne uši, tripsi, štitasti moljci, sovice, muhe lisni mineri, krumpirova zlatica, moljci
- agrumi: lisni mineri, uši, štitasti moljci, cikade, tripsi
- voćke (osim krušaka): lisne uši, tripsi, cikade, medeći cvrčak, štitasti moljci i sovice
- masline: maslinov moljac, tripsi
- vinova loza: grožđani moljac, tripsi, cikade

Ako se primjenjuje po preporučenim uvjetima nije opasan za pčele, a osim toga ne izaziva pojavu rezistentnosti.

IlsaNeem revitalizira "umorna" tla

Novo dušično gnojivo u ponudi tvrtke Pro-eco je IlsaNeem koji osim gnojidbe dušikom, povećava aktivnost mikrobne flore stimuliranjem mikroorganizama u tla razvijajući intenzivnu biološku aktivnost koja je neophodna za razvoj usjeva. Dobiva se termičkom reakcijom između Agrogel®-a (hidrolizirana želatina za poljoprivredu) i Neem-a (pogača Neem sjemenki).

Studije provedene s biljkom Neem su potvrdile učinkovitost odbijajućeg djelovanja na više od 200 vrsta zemljišnih štetnika. IlsaNeem stvara povoljnije uvjete u tlu za rast i razvoj zdrave i snažne biljke. Dvostruka aktivnost IlsaNeema, u ishrani bilja i revitalizaciji "umornog" tla, posebno je namijenjena za korištenje u intenzivnom uzgoju. Jedna od prednosti IlsaNeema je aktivacija plodnosti tla i poboljšanje proizvodnje u slabim opskrbljenim tlima.

Ilsaneem

Ujedno pospješuje dobar početan rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača korijen, a samim time osigurava se bolji izgled i kvalitetu voća i povrća.

Sastav:

  • ukupni dušik (N) 11%, od čega organski (N) 11%
  • organski ugljik (C) 42%
  • organska tvar 72%
  • dušik (N) iz Agrogel®-a 10,3%
  • dušik (N) iz Neem biljnog ulja pogače 0,7%

Tablica 1. Primjena IlsaNeem dušičnog gnojiva

Kultura

Količina

Vrijeme primjene

Ukrasno bilje i ljekovito bilje

150 kg/1000 m2

Na početku sezone rasta

Zelena salata

200-500 kg/ha

Tijekom ili nakon sjetve

Paprika

200-500 kg/ha

Tijekom ili nakon sjetve

Lubenica

200-500 kg/ha

Tijekom ili nakon sjetve

Rajčica

200-500 kg/ha

Tijekom ili nakon sjetve

Za više informacija o primjeni NeemAzala i IlsaNeema, obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco IlsaNeem NeemAzal Gnojivo Ekološka proizvodnja Neem Pesticid Rast Razvoj Štetnici


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr