Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 23.04.2019. 13:30

Ne postoje čudotvorna sredstva: U eko poljoprivredi je važna strategija!

Ukoliko želite proizvoditi na ekološki način, morate promijeniti način na koji razmišljate o proizvodnji. Naime, ne možemo pristupati ekološkoj proizvodnji na isti način na koji pristupamo konvencionalnoj i očekivati odlične rezultate. 

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 1.206
  • 108
  • 0

Nema čudotvornog sredstva koje rješava bolesti i štetnike u poljoprivredi. Jednostavno nema. Nema ni kemijskog sredstva koje može kao od šale eliminirati biljne bolesti i štetnike pa tim više čudi potražnja za takvim proizvodima u ekološkoj proizvodnji. Ukoliko želite proizvoditi na ekološki način, morate promijeniti način na koji razmišljate o proizvodnji. Naime, ne možemo pristupati ekološkoj proizvodnji na isti način na koji pristupamo konvencionalnoj i očekivati odlične rezultate. 

Odlične rezultate možemo očekivati i postići samo kontinuiranim, strpljivim i stručnim pristupom proizvodnji. Takav pristup uključuje:

  • odabir pravih terena za određenu kulturu,
  • odabir zdravog sadnog materijala te otpornih sorata,
  • pravilnu gnojidbu i
  • preventivan rad na smanjivanju potencijalnih problema s nametnicima, najviše iz razloga jer nam je kurativan pristup vrlo ograničen.

Važnost strategije zaštite i pravilne ishrane

Odabir otporne sorte osim što omogućava veći prinos, smanjuje i količinu prskanja te tako smanjuje i ukupni trošak u proizvodnji. Strategije zaštite i pravilna ishrana izuzetno je važna. Doista ne postoji magični proizvod koji će vam odjednom i nakon svega jednog korištenja dati zadovoljavajuće rezultate.

sc
Kućica za feromonski mamak i Supercolor

BIOinput d.o.o. radi isključivo vodeći se strategijama u proizvodnji. Svaki proizvod koji koristimo ima za to određenu i smislenu funkciju. Način, vrijeme i koncentracija/doza prilagođavaju se vremenu tretiranja, sorti, vrsti biljke koju uzgajamo kao i specifičnosti nametnika na kojeg djelujemo. Najveći problem s kojim se susrećemo u savjetovanju i prodaji proizvoda je nedostatak znanja.

Proizvode koje koristimo u strategijama proizvodnje međusobno izmjenjujemo te njihovo pravilno korištenje i adekvatno vrijeme daje vrhunske rezultate.

Proizvodi koje BIOinput koristi u strategiji proizvodnje su:

Proizvod

Namjena

Bio 9 rame plus

U jezgričavom voću pojačava i produljuje djelovanje bakrenih proizvoda (krastavost i ostale gljivične i bakterijske bolesti). Odličan za paunovo oko u maslinama i plamenjaču u vinogradima. Isto tako u povrtlarskim kulturama zamjenjuje bakrene proizvode jer ima dulje djelovanje i vrlo niski postotak bakra. Vrhunska barijera na površini lista i u području stanične stijenke, čije se aktivne tvari postepeno otpuštaju s nosača. Nano tehnologija.

Lecitina

Jedini proizvod koji sadrži 80 % aktivne tvari i djeluje kao okvašivač koji se koristi s kontaktnim sredstvima i fungicid. Djeluje na jačanje staničnih stijenki i opću kondiciju biljke.

Red block

Kada se udruže crvene alge, jod i biljni hormoni dobivamo proizvod koji djeluje na jačanje biljaka na gljive truležnice. Djeluje preventivno i kurativno.

Blocks

Vrhunski preventivni i kurativni proizvod koji djeluje na biljne bolesti.

Propoli

Proizvod s aktivnom tvari propolisa. Proizvod ima djelovanje kao fungistatik i bakteriostatik, zaustavlja daljnje širenje gljivica i bakterija. Djeluje na imunitet biljaka te ih čini otpornijima na razna djelovanja. U kombinaciji s proizvodima na bazi sumpora odlično radi na prevenciji pepelnice i drugih gljivičnih bolesti.

Zeolite

Proizvod koji koristimo u strategiji zaštite u kišnim godinama zato što proizvod upija vlagu. Osim toga djeluje na bolju izmjeni hranjivih tvari.

Siltop

Jedini silicij na tržištu koji ima mogućnost ulaska u stanicu te ojačava ovojnicu svake stanice i time onemogućava ulazak gljivica. U kombinaciji s ostalim proizvodima stvara savršenu obranu od gljivičnih bolesti.

Lyso ammin

Aminokiseline, dušik i hormoni koji djeluju na jačanje biljaka. Nužne u svim stresnim situacijama te u intenzivnijim porastima.

Alga plus

Algična kiselina, kalij (18%), biljni hormoni.

Green code

Aminokiselina, citokinini, betaini, giberelini, smeđe alge, mangan, molibden, bor. Proizvod koji je iznimno važan za sve situacije gdje je proizvodnja klorofila iz bilo kojeg razloga otežana. Povećava broj cvjetova, plodova i ujednačava veličinu plodova.

Kappabios, Azobios, Team F

Proizvodi koje uključujemo u svaku ozbiljnu proizvodnju kroz sistem navodnjavanja. Osim hranjiva sadrže veliku količinu organske tvari i ugljika koji je hrana za mikroorganizme tla.

Mikroorganizmi

Proizvod koji korisnim bakterijama djeluje na stvaranje nepovoljnih uvjeta za razvoj štetnim mikroorganizama kako u tlu tako i na površini.

Gnojiva Grena se ne otapaju, ne ispiru i ne degradiraju tlo!

Osim navedenih proizvoda, koje najčešće koristimo preko lista (folijarno), ponovno naglašavamo važnosti korištenja kvalitetnih i učinkovitih peletiranih gnojiva kako bi tlo bilo kvalitetno i zdravo. Osim što u Grena gnojivima imamo dušik, fosfor i kalij, Grena gnojiva jedina na tržištu sadrže aminokiseline, huminske i fulvo kiseline te mikroelemente. Sva ta svojstva gnojiva su važna, zato što specifično djeluju na strukturu tla, poboljšavajući organsku masu, djelujući na vodozračni sistem tla, dovode u ravnotežu sastav mikroelemenata tla i još mnogo drugih pozitivnih učinaka. Potrebno je znati da nije toliko važan postotak nekog hranjiva (NPK), koliko je važna činjenica da li se to hranjivo otapa i da li je podložno ispiranju, te kako je dugo dostupno biljci.

d
Zeolite, Asset, Propoli i Secur Zolfo

Gnojiva Grena se ne otapaju, ne ispiru, ne degradiraju tlo, postepeno se otpuštaju razgradnjom organske tvari, hrane mikroorganizme tla, poboljšavaju strukturi tla, ne sadrže korove ni bakterije kao ni gljivice. Dobivena su potpuno prirodnim putem bez dodavanja gelova ili drugih supstanci te obogaćuju tlo na prirodan način. 

Pozitivan učinak korištenja Grena gnojiva zapravo je vidljiv nakon druge godine kada tlo postaje kvalitetnije te samo takvo tlo daje veće i kvalitetnije prinose. 

Javite se stručnom timu tvrtke BIOinput na bioinput@bioinput.hr koji će vam rado pomoći u proizvodnji zdravih usjeva.


Tagovi

BIOinput Ekološka proizvodnja Gnojidba Grena gnojiva Zaštita od štetnika Zaštita od bolesti


Autorica

Martina Borić

Više [+]

Martina Borić diplomirala je Zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine. Nakon 10 godina provedenih u struci 2017. godine otvara vlastitu firmu za savjetovanje u ekološkoj proizvodnji, te se osim savjetovanja bavi distribucijom i prodajom profesionalnih proizvoda za ekološku proizvodnju. "Znanje je moć", moto je kojim se vodi.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/