Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malč od vune
  • 17.05.2020. 07:30

Nakon šišanja ne bacajte ovčju vunu - iskoristite ju za malčiranje

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice. 

Foto: Julijana El Omari
  • 3.308
  • 346
  • 0

Nekada se ovčja vuna koristila za mnoge svrhe, a danas je ovaj nusprodukt u uzgoju ovaca najčešće smetnja. Iako se o tom materijalu govori kao odličnom izolatoru u građevinarstvu, otkup nije zaživio pa uzgajivači vunu najčešće bacaju ili ju pale. No, ona se itekako dobro može iskoristiti u povrćarstvu.

Pred kraj proljeća, kada se tlo već dovoljno zagrijalo, poželjno je prekriti ga zaštitnim slojem tzv. malčem. Ova metoda koristi se još od davnina, a želimo li  svoj vrt održavati po načelima ekološkog uzgoja, tako da čuvamo tlo i život u njemu, onda je prekrivanje tla organskom masom (slamom, piljevinom, usitnjenom korom drveta, sijenom, suhim lišćem ili vunom) najbolji način za povećanje i čuvanje njegove plodnosti, ali i zadržavanja vlage i spriječavanja rasta korova.

Najvažnije je to da se organske metode s vremenom kompostiraju te tako popravljaju kvalitetu tla i pospješuju rast biljaka. Prije njegova postavljanja, treba dobro očistiti tlo od korova jer će u suprotnom on nastaviti s rastom i izbijati kroz pokrov.

Osigurava povoljnu strukturu tla

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune u vrtlarstvu. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice. 

S obzirom na to da je dobar izolator, umanjuje temperaturne oscilacije u površinskom sloju tla i osigurava povoljniju temperaturu za rast biljaka. Razgradnjom otpušta hranjive tvari.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Rezultati istraživanja koje je bilo provedeno u Americi u proizvodnji povrća u gredicima gdje se vuna stavljala u debljini sloja od 10 do 15 cm, pokazali su znatno većie prinos patlidžana (i do četiri puta) bili s gredica prekrivenim ovim materijalom, od onih s kontrolnih gredica. Također, prekrivene biljke su bile znatno bujnije i tamnijeg lišća što upućuje na bolju opskrbljenost dušikom. Isto tako, štete od divljači uočene su samo na gredicama koje nisu bile njome tretirane. 

Osim toga, u ovakvim je vrtovima manje probleme s puževima, navode Agronovinite, što im posebno važno kod uzgoja zelene salate i kupusnjača. 

Neoprana ovčja vuna najbolji prekrivač

Najjednostavniji i najjeftiniji način uporabe ovčje jest korištenje u izvornom obliku, bez pranja i prerade, u neposrednoj blizini mjesta striže. 

Prirodnim materijalima malčirajte rajčicu i istovremeno obogatite tlo

"Ne koristim nikakve pesticide i umjetne pripravke. Gnojim samo kompostom, a za malč koristim ovčju vunu koju nabavljam od naših domaćih pastira. Zahvaljujući njoj, nemam problema s bolestima, a rajčicu sam imala sve do studenog za razliku od nekih poljoprivrednika kojima je jedva uspjela i u kolovozu", rekla je poljoprivrednica Katrin Tsanev i dodaje kako ovu metodu osim u proizvodnji rajčica koristi i za paprike, kupus, salatu, grah, tikvice krastavce i jagode. 


Tagovi

Malčiranje Vuna Organska metoda Izolator Korovi Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]