Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega rajčice
  • 19.04.2020. 16:30

Prirodnim materijalima malčirajte rajčicu i istovremeno obogatite tlo

Malčiranje će stvoriti povoljne uvjete za rast i razvoj biljaka, spriječit će pojavu bolesti i napad štetnika. Svaki prirodni malč ima svoje prednosti i mane, a zajedničko im je da su lako dostupni.

Foto: Depositphotos/alxbaev@gmail.com
  • 12.186
  • 1.518
  • 0

Malčiranje rajčice olakšat će uzgoj ove povrtne vrste i osigurati najpovoljnije uvjete za rast i razvoj. Kao materijal za malč, može poslužiti sve iz prirode, ali i namjenske folije.

Zašto malčirati rajčicu?

Mnogobrojne su prednosti primjene ove agrotehničke mjere na zemljišta, ali i na uzgajane biljke. Malč održava vlažnost tla, štiti ga od isušivanja, poboljšava fizičke osobine, sprječava širenje patogena i štetnika, kao i rast korova.

Kao malč materijal može nam poslužiti različit organski otpad kroz koji može proći zrak i voda. Na taj način ćemo omogućiti tlu da diše, padaline će dospjeti u dublje slojeve, a višak vlage će moći nesmetano ispariti.

Njegujte rajčicu kokošjim i gnojivima koje imate na gospodarstvu

Za ovo povrće malčiranje je vrlo važan dio zaštitnih mjera koje provodimo. Ovako tretirano tlo bit će rahlo i dovoljno vlažno. Ukoliko koristimo prirodne materijale, korijen rajčice će imati dovoljno zraka da diše jer ovaj usjev ne voli zbijena zemljišta. Rajčica čiji korijen se razvija u rahloj zemlji ispod malča ima veći urod. Osim toga, prirodni materijali poput sijena, slame, piljevine, mogu spriječiti pojavu raznih oboljenja. Bolesti koje se prenose kišnim kapima, manje se javljaju i štete nisu velike ukoliko je tlo pravilno tretirano. Kišne kapi se ne odbijaju od tla, već ih sloj malča lagano propušta u dublje slojeve.

Što koristiti kao malč?

Prirodni materijali su nam uvijek dostupni i jeftini. Raspadanjem oni obogaćuju zemljište jer se pretvaraju u humus i gnojivo. U ove svrhe možemo koristiti: sijeno, pokošenu travu, koru drveća, piljevinu, suho lišće, papir, karton, mahovinu, kompost.

Bez obzira šta koristili, trebamo znati da se malčiranje obavlja kada se zemlja zagrije. Prirodnim materijalima malčiramo kada se biljke posade dok se namjenske malč folije polažu prije sadnje presadnica rajčice. Prije postavljanja, ukloniti korov s gredice.

Papir i karton za malčiranje

Papir, novine i karton su odličan materijal za ove namjene. Malč od papira odlično spriječava rast korova na gredici. Ukoliko ga koristimo, potrebno je postaviti tri do četiri sloja. Da bi spriječili da vjetar odnese papir, potrebno je preko njega postaviti sloj zemlje. Najbolje je preko staviti sloj sijena, slame, pokošene trave. Papir i karton se polažu na gredicama gdje imamo problem s korovom jer ga oni odlično suzbijaju.

Piljevina daje dobre rezultate

Piljevina smanjuje količinu vode za zalijevanje. Ona dopušta vlazi da dođe do zemlje, ali spriječava isparavanje. Štiti tlo od sunca. Rajčica razvija jak korijen jer voda i zrak nesmetano dolaze do njega. Tijekom vremena piljevina truli, a to privlači mnoge zemljišne organizme koji doprinose poboljšanju kvalitete tla.

Mlijeko, kopriva i humus - odlični za prihranu preko lista

Ipak ima i jednu negativnu osobinu. Kako se razlaže tako troši dušik iz zemljišta. To može dovesti do nedostatka ovog elementa u ishrani biljaka. Da bi to spriječili, piljevina se zalije nekim gnojivom bogatim dušikom (ono od koprive je najbolje) ili se pomiješa s kompostom. Piljevina od četinjača zakiseljava tlo. Da bi spriječili ovu pojavu, treba joj dodati vapno koje neutralizira višak kiselosti.

Sijeno, slama, pokošena trava

Najjeftiniji i najdostupniji materijali za malč su sijeno, slama i pokošena trava. Ukoliko se koristi trava, birati onu koja nije stvorila sjeme. Kada se pokosi, ostavi se da provene. Svježe pokošenu travu ne planirati za malčiranje jer može izazvati pojavu truleži na uzgajanim biljkama. Košenje je najbolje obaviti neposredno pred početak cvjetanja. U tom trenutku trava je najbogatija mineralima i svim drugim korisnim tvarima, a tijekom raspadanja će obogatiti zemljište.

Ispod malča od trave zemljište postaje rahlo, rastresito i bogato glistama. Nedostatak ove vrste malča je što se u njega rado naseljavaju miševi. Zbog toga redovno treba provjeravati što se događa u njemu i po potrebi premjestiti ga na drugo mjesto.

Kompost daje puno dušika i s njim treba biti pažljiv. Preporučuje se miješanje s piljevinom.


Tagovi

Malčiranje Malčiranje rajčice Agrotehnička mjera Vlažnost zemljišta Malč materijal Rahlo tlo Pokošena trava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.