Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisni kukci
  • 01.08.2021. 15:00

Muha gusjeničarka - mala, a korisna

Odrasle muhe gusjeničarke se hrane cvjetnim nektarom, a njihove ličinke parazitiraju brojne štetne kukce. One nam pomažu da broj štetnika držimo pod kontrolom.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 1.497
  • 14
  • 0

Muhe gusjeničarke ili bodljikave muhe Tachinidae su korisni insekti. Naziv su dobile zbog dlakavog tijela. U Europi ih ima oko 500 različitih vrsta, a smatra se da ih u svijetu ima preko 10.000. Odrasle jedinke se hrane biljnim sokovima i nektarom. Ličinke parazitiraju druge kukce. Najpoznatije su obična muha gusjeničarka Tachina grossa i bodljikava gusjeničarka Echynomyia ferra.

Hrani se nektarom

Često u dvorištima, vrtovima i voćnjacima vidimo dlakave muhe koje lete oko cvijeća i piju nektar, a da nismo ni svjesni koliko su korisne. Gusjeničarke su zaštitnice naših biljaka. Odrasle ne prave štetu, a ličinke parazitiraju odrasle jedinke, ali i larve štetnih insekata.

Po svom izgledu su vrlo različite. Neke su dlakave, dok su druge glatke. Neke vrste sliče na običnu. Najlakše ćete ih prepoznati zbog načina njihove ishrane. Vidjet ćete ih na cvjetovima, jer im je hrana nektar. Druge vrste ne privlači nektar i cvijeće. Čim ju vidite da se hrani na cvijetu, to je 100 posto korisna muha gusjeničarka.

Treba znati da određena vrsta ima samo jednog domaćina ili grupu srodnih vrsta štetnih insekata. Zbog toga je od izuzetne važnosti da u vrtu imamo što više različitih vrsta koje parazitiraju štetne kukce odnosno njihove ličinke kao što je krumpirova zlatica, kukuruzna sovica, kukuruzni crv, ličinke raznih moljaca, leptira (kupusni bijelci), osa biljarica, harlekinske bube, biljne stjenice i razne druge vrste.

Ženke na različite načine napadaju štetne insekte. Najčešće polažu jaja na površinu tijela domaćina, a iz njih se ubušuju u tijelo ličinke ili odraslog kukca domaćina. Mogu ih odlagati na biljke ili drugu hranu štetnih insekata. U potrazi za hranom štetnici će pokupiti jaja iz kojih će se mlada ličinka ubušiti u njihov organizam. Kod nekih će položena jaja pojesti kukci domaćini, a ličinka će se razviti u njihovom trbuhu i jesti ih iznutra. Također, ženke imaju posebnu legalicu kojom probuše kožu štetnika i polažu ih u unutrašnjost organizma.

Reguliraju broj štetnih kukaca 

Bez obzira na koji će način parazitirati tijelo štetnog insekta domaćina, pojest će njegovu unutrašnjost. Time se prirodno regulira brojnost štetnih. Koliko će one uspjeti pomoći u ovoj borbi, ovisi od puno faktora - njihovih pirodnih neprijatelja, broju generacija, broju jaja koja polažu, sadimo li biljke koje ih privlače.

Prirodni neprijatelji su im ptice, miševi, svinje. Neke vrste razvijaju samo jednu generaciju godišnje, dok druge imaju veći broj generacija. Muhe koje legu direktno na domaćina polažu manji broj. Maksimalno će položiti do 100. Za razliku od njih, one koje polažu na biljke ili zemlju mogu imati i do 5.000 jaja.

Kako ih privući?

U vrt, dvorište ili voćnjak možemo ih privući obiljem hrane, odnosno nektara. Njihov usni aparat je nalik na spužvu i zbog toga im odgovaraju cvjetovi koji su plitki, u formi tanjura jer im je nektar tada lako dostupan. Takve cvjetove imaju kamilica, vratić, hajdučka trava, ivančica, sunčano oko (heliopsis), zvjezdani, carevo ili djevojačko oko.


Tagovi

Muha gusjeničarka Tachina grossa Bodljikava gusjeničarka Echynomyia ferra Korisni insekt


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.