Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 20. Međunarodni Dani masline
  • 30.04.2018. 15:00

Miodragu Deši priznanje Uzorni maslinar: Koja je tajna maslina, kokoši i pasa?

U masliniku ima 5.000 stabala sorte oblica. Uz njih u slobodnom uzgoju ima gotovo 720 koka koje dnevno snesu oko 300 jaja, a koke i imanje čuva čopor bijelih ovčara.

Foto: Arif Sitnica
  • 1.329
  • 85
  • 0

Miodrag Deša iz Zadra, ovogodišnji dobitnik priznanja priznanje "Stanko Ožanić! - Uzorni maslinar, koje će mu biti uručeno 4. svibnja na svečanom otvaranju 20. Međunarodnih Dana masline u Zadru, ima u svom ekološkom masliniku na području općine Poličnik 5.000 stabala maslina, uglavnom domaće sorte oblica.

U obrazloženju priznanja se ističe da  je  Deša i prvi vlasnik farme kokoši nesilica u slobodnom uzgoju u masliniku na području Zadarske županije i šire. Koristeći Mjere ruralnog razvoja njegov OPG Deša je nabavio potrebnu mehanizaciju za maslinik i opremu  za  moderni pokretni kokošinjac kapaciteta 720 kokoši nesilica. Jato se polako kompletira i već sada koke snesu oko 250 jaja dnevno.

Maslinik u kojem se bere cijele godine!

Jedino u Dešinom masliniku, ističe se u obrazloženju, berba traje stalno. Maslina kad je za to vrijeme, a jaja svaki dan tijekom cijele godine.

Kira i Frantoio s pedigreom

Ono što se u obrazloženju ne navodi, a zna Agroklub, je da Dešin maslinik i koke u njemu čuvaju  -   psi. Dva velika bijela ovčara s pedigreom, ženka Kira i mužjak Frantoio,  a tu je već i njhov podmladak. Radi se o psima Maremansko - Abruceške pasmine koji se u Italiji, otkud potječu, od davnina koriste za zaštitu stada ovaca od vukova i čuvanje vlastelinskih imanja, a u cijelom svijetu za zaštitu domaćih životinja na otvorenom. Koke u Dešinom masliniku čuvaju i od orlova te drugih  ptica grabljivica. Imaju, kaže Miodrag,  urođen zaštitnički nagon tako da ih ne treba puno obučavati.

Snažni, pouzdani i uravnoteženi

"Oni su uravnoteženi i pouzdani, dostojanstveni, ponosni i snažni psi. Krasi ih snažna vezanost za životinje (u ovom slučaju kokoše), i teritorij koji štite. Imaju urođeni osjećaj odgovornosti", tvrdi Miodragova supruga Nadežda. Za njih kažu da ukoliko želite slijepu poslušnost i pokornost onda ovo nije pas za vas. Zbog svoje dlake ovi "veliki bijeli psi" vole spavati na otvorenom i pri lošijim vremenskim uvjetima.

Ženka Kira je ispunila uvjete za prvaka Hrvatske u ljepoti (CH-HR), a lani u rujnu  na svijet je donijela 8 potomaka, od kojih su 2 prodali. Cijena svakog 1.000 eura. "Nismo uzgajivači", ističu Nadežda i Miodrag. Ostale su zadržali za sebe jer se površine s kokama u masliniku povećavaju i povećavat će se pa valja čuvati cijelo imanje koje se prostire na 24 hektara.

Primjer poboljšanja ekosustava

"Cilj je da koke dnevno budu oko svake masline, jer gdje one dođu nema trave i korova  kao ni štetenika svrdlaša ni skorovača", kaže Miodrag Deša. Možda i zbog toga Dešino ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje redovito osvaja visoka odličja na domaćim i međunarodnim smotrama i natjecanjima maslinara i uljara. S plasmanom jaja također nema problema. Deša sudjeluje i na svim stručnim edukacijama, a njegov OPG uzima se kao  primjer dobre prakse. 

Primjer uspješnog gospodarenja, ali i  očuvanja i poboljšanja ekosustava povezanih sa poljoprivredom i šumarstvom. Sve to  uzeo je u obzir i Ocjenjivački sud  jubilarnih 20. Međunarodnih Dana masline,  dodjelivši Miodragu Deši i njegovom OPG-u priznanje "Stanko Ožanić" - Uzorni maslinar.


Tagovi

OPG Miograd Deša 20. Međunarodni dani masline  Zadar  Poličnik  Kira Frantoio


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]