Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 24.11.2018. 12:00

Kvalitetna gnojidba treba biti prioritet u ekološkoj proizvodnji

S obzirom da je vrijeme gnojidbe, tvrtka BIOinput preporuča Grena gnojiva koja jedina na tržištu, osim NPK formulacije, sadrže i aminokiseline, huminske i fulvo kiseline, karboksilne kiseline te mikroelemente s kojima biljka postaje otporna na bolesti i vanjske nepovoljne uvjete.

Foto: Bigstockphoto/gabe9000c
  • 615
  • 52
  • 0

Iz tvrtke BIOinput d.o.o. često su upozoravali koliko je važno paziti koje proizvode koristimo. Nije svejedno kakvo gnojivo stavljamo u tlo, isto kako nije ni svejedno koja sredstva koristimo za ojačavanje i zaštitu. Rješavanje uzroka problema počinje kupnjom adekvatnog sjemena i gnojidbom kvalitetnim gnojivom. Svaki ozbiljan proizvođač ne smije pristati ni na što manje nego najbolje za svoje usjeve. 

Najveća razlika konvencionalne proizvodnje i ekološke proizvodnje je ta da u konvencionalnoj rješavamo problem, dok u ekološkoj djelujemo na uzrok problema. I zato je važno odmah od početka raditi pravilne korake kako bi smanjili potencijal bolesti i moguće buduće probleme. S obzirom da je vrijeme gnojidbe, naglasak ćemo staviti na gnojidbu.

Grena gnojiva imaju najbolji omjer cijene i kvalitete

Grena gnojiva jedina na tržištu osim NPK formulacije u jednoj vreći sadrže:

  • Aminokiseline koje kao sastavni dio proteina djeluju na normalan razvoj stanica i biljaka, i jedini su pravi izvor organskog dušika odmah dostupnog biljkama. Denaturirani proteini omogućuju dugotrajno otpuštanje.
  • Huminske i fulvo kiseline koje unapređuju tlo i usporavaju proces mineralizacije.
  • Karboksilne kiseline demineraliziraju hranjiva. 
  • Mikroelemente koji balansiraju dostupnost elemenata i nadoknađuju manjak istih.

Kada koristimo kompleksna gnojiva radimo na tome da biljka što prije prijeđe onu najosjetljiviju fazu i postane otporna na bolesti i vanjske nepovoljne prilike. Gnojiva nisu vodotopiva, ne ispiru se i postepeno se otpuštaju. Smanjujemo si broj prohoda jer imamo sve u jednoj vreći. I u konačnici kupujemo proizvod koji ima najbolji omjer cijene i kvalitete.

cd
S Grena gnojivima biljke postaju otporne na bolesti i vanjske nepogode (foto: Bigstockphoto/ilixe48)

Ukoliko koristimo takva sveobuhvatna i kompleksna gnojiva, napravili smo prvi korak u proizvodnji, omogućili biljkama da bez obzira na vremenske prilike, na nedostatke u tlu i procese koji se odvijaju, imaju optimalne uvjete za rast i razvoj.

Što kada bi koristili gnojiva koja sadrže samo NPK formulacije?

Kad bi koristili gnojiva koja sadrže samo NPK formulacije, bez svih dodataka koje imamo u Grena gnojivima, zbog nedostatka aminokiselina u slučaju varljivog vremena (velika temperaturna razlika dana i noći), biljka doživljava stres i zaostaje u rastu. Zbog nedostatka huminskih i fulvo kiselina vodozračni sustav u biljkama nije poboljšan te je proces mineralizacije ubrzan, dakle sva hraniva koja biljka ne može iskoristiti u danom trenutku mineraliziraju se i postaju nedostupna biljkama.

Grena gnojiva nisu vodotopiva, ne ispiru se i postepeno se otpuštaju.

U BIOinput ponudi peletiranih gnojiva, ovisno o analizi zemlje, preporučuju gnojiva različitih formulacija. Sada slijedi jesenska gnojidba te u tlo stavljamo veći postotak fosfora i kalija, a u ponudi imaju razne formulacije gnojiva od kojih ističu Grena biobase 3.8.8., Grena life 4.6.10, Grena biotech 3.10.5. te Grena gran semina 4.10.0. koja se najviše koristi u ratarstvu.

Za sve informacije oko pravilne gnojidbe ili izboru pravilnog gnojiva, obratite se tvrtki BIOinput na jedan od niže navedenih kontakata. Agronomi s dugogodišnjim iskustvom stoje vam na raspolaganju.


Tagovi

BIOinput Ekološka proizvodnja Gnojidba Grena NPK gnojiva


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/