Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učeničko zadrugarstvo
  • 30.05.2019. 18:00
  • Brodsko-posavska, Adžamovci

Kroz zadrugu i voćnjak djecu uče eko proizvodnji i poduzetništvu

Učenička zadruga "Brdo jabuka“ Osnovne škole "Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca postala je prepoznatljiva po svom ekološkom voćnjaku sa stotinjak starih sorti jabuka, ali i po malom poduzetništvu za koje se zauzimaju zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 881
  • 761
  • 0

"Naši voćari, članovi Učeničke zadruge "Brdo jabuka“, znaju osnove voćarstva, sade i cijepe voće, orezuju voćke, prerađuju plodove, znaju osnove HASAP-a, znaju koje higijenske standarde treba poštivati. Voćari i članovi ostalih sekcija Zadruge na raznim izložbama i sajmovima na kojima sudjeluju znaju prezentirat svoje proizvode, prodati ih, ispisati uplatnicu, vratiti novac kupcima. To je na neki način i dio građanskog odgoja koji mi provodimo u našoj školi, ali i poduzetništva, čemu ih učimo od malih nogu“, istaknula je prof. Marija Petričević, agilna ravnateljica Osnovne škole "Vladimir Nazor“ Adžamovci na Prvom danu poduzetništva u toj školi u Brodsko-posavskoj županiji ponosna na učenike i njihove roditelje koji se uključuju i pomažu i na učitelje.

Namjera je, rekla je, kod učenika od prvog razreda otkrivati njihove sklonosti i usmjeravati ih u pravcu budućeg zanimanja i poduzetništva. Tom prigodom učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima predstavile su se srednje škole iz Brodsko-posavske županije: Gimnazija iz Nove Gradiška, Elektrotehnička i ekonomska škola iz  Nove Gradiške, te Tehnička škola i Srednja škola "Matija Antun Reljković“ iz Slavonskog Broda. Predstavljeno je i malo poduzetništvo školske Učeničke zadruge "Brdo jabuka“, koja već godinama osvjetljava obraz zadrugarima i njihovoj školi.

Okosnica svega je školski voćnjak sa starim sortama jabuka

Učenicima se predstavilo i troje uspješnih poduzetnika novogradiškog kraja koji su im govorili kako su krenuli, s kojim su se problema susretali i kako su uzpuno rada, zalaganja i odricanja postali poduzetnici prepoznatljivi po svojim proizvodima i zapošljavanju ljudi. Svojim djelatnostima i proizvodima predstavili su se članovi sekcija koje djeluju u sklopu Učeničke zadruge "Brdo jabuka“.

Školski voćnjak

"Naša Učenička zadruga djeluje od 2011. godine. Okosnica svega je naš školski voćnjak sa stotinjak stabala starih sorti jabuka, od kojih pravimo ekološke sokove i pekmeze. U Zadruzi uspješno djeluju i druge sekcije: domaćinstvo, ekolozi, tehničari, zlatovez, kemičari, likovna i kreativna skupina. Uspješno sudjelujemo na sajmovima i izložbama: Danima jabuka u Požegi, Sačuvajmo stare sorte u Cerniku, Božićnom sajmu i Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški, Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu i smotrama učeničkog zadrugarstva. Svugdje prezentiramo svoje radove, ali i promoviramo našu školu i Adžamovce. I ovim Danom poduzetništva usmjeravamo učenike da se bave onim što vole, da njeguju prirodnu i kulturnu tradiciju ovoga kraja“, kaže Mario Milanović, voditelj Učeničke zadruge "Brdo jabuka“.

Po svojim aktivnostima, a posebno po voćarstvu koje rade po ekološkim načelima, učenici i učitelji osnovne škole iz Adžamovaca prepoznatljivi su u Brodsko-posavskoj županiji i šire.

"Začetnici svega toga su bivši ravnatelj naše škole Stanislav Kekez i pokojni prof. Ivo Dautović, veliki zaljubljenik u stare sorte voća. Oni su 2001. godine inicirali sadnju voćnjaka sa starim sortama jabuka na čemu sam im osobito zahvalna. U međuvremenu smo mi, mlađe generacija djelatnika preuzeli taj voćnjak i pokušavamo otići korak dalje, od tog temelja razvijamo malo poduzetništva u našoj skoli. Da oni tada nisu prepoznali važnost takvog  jednog voćnjaka, mi ne bismo danas bili posebna škola.“  

Ekološki pristup u proizvodnji voća

Zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković oduševljen je kako u OŠ Vladimir Nazor uče djecu očuvanju starih sorti voća i poduzetništvu: "To je zaista lijepi primjer kako se djeca mogu pripremati za poduzetništvo već u maloj dobi, kako učenici od malih nogu uče i čuvaju gospodarske, kulturne i prirodne vrijednosti svoga kraja. Ovo je primjer kolektiva koji prepoznaje sve te vrijednosti i na najbolji mogući način sva ta znanja i iskustva prenosi na djecu. Brodsko-posavska županija posebno podržava takve primjere i zbog toga smo im financijski pomogli obnovu područne škole u Gunjavcima, a lijepu matičnu školu Adžamovcima opremili smo najmodernijom kuhinjom, koja zadovoljava sve europske standarde. Gdje ima djece, mladosti i ovakvih akcija bit će i budućnosti“, kaže Damir Milković.

Zadruga ima niz uspješnih sekcija

U svemu tome ravnateljica posebno naglašava ekološki pristup u proizvodnji voća, jer učenike od malena žele privikavati i razvijati svijest o važnosti proizvodnje zdrave hrane i za vlastite obitelji i za tržište.

"Imamo jako puno ideja i želja. Kao škola želimo napraviti još jedna korak dalje i iskoristiti mogućnost financiranja projekata iz fondova Europske unije. Možda bismo u suradnji s poljoprivrednim fakultetima i institutima mogli to iskoristiti za edukaciju i terensku nastavu, jer imamo zaista vrijedan genetski potencijal starih sorti jabuka, kaže ravnateljica prof. Marija Petričević.


Fotoprilog


Tagovi

OŠ Vladimir Nazor Učenička zadruga Brdo jabuka


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.