Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena stajnjaka
  • 29.03.2023. 07:30

Kozji stajnjak posebno koristan za voćnjake, povrće i začinsko bilje

Sadrži dosta kalija, fosfora i dušika. Najbolje rezultate daje u vinovoj lozi, jagodama i povrću.

Foto: Depositphoto/gerasimov
  • 1.743
  • 111
  • 0

Kozji stajnjak je po svom sastavu daleko ispred drugih vrsta, a njegova upotreba stvara optimalne uvjete za rast i razvoj biljaka. Sadrži manje vode od stajskog gnojiva drugih domaćih životinja. Može se koristiti za skoro sve usjeve, uključujući ukrasne biljke. Posebno je koristan za voćnjake, povrće i začinsko bilje.

Upotrebljava se kompostiran ili kao malč. Na njegovu kvalitetu utječu starost i zdravstveno stanje životinja, hranidba, uvjeti držanja, izbor stelje.

Najbolje je kvalitete kada se životinje hrane svježom travom, sijenom, mahunarkama i žitaricama. Odlikuje se većim sadržajem kalija, fosfora i dušika. Poboljšava strukturu i opskrbljenost biljnim hranivima različitih tipova tla.

Jednostavno je za upotrebu

Ne preporučuje se upotreba svježeg, jer može biti agresivan za korijen biljaka i spaliti ga. U takvom stanju može se koristiti u jesenskoj obradi gdje će na proljeće biti sjetva ili sadnja.

Neka prije upotrebe fermentira (Foto: Depositphoto/smuayc)

Najbolje je koristiti fermentiran ili zreo kozji stajnjak koji se dobiva kada se svjež odlaže na za to predviđeno mjesto i prekrije folijom. Neophodno je održavanje vlažnosti, a proces se odvija na temperaturi od 70ºC što će uništiti štetne kukce i uzročnike bolesti koji mogu biti prisutni u svježoj masi. Dodaju mu se trava i lišće kako bi se dobilo uravnoteženo organsko gnojivo. Zrenje traje dva do tri mjeseca. Poslije toga spreman je za upotrebu. Dodaje se rasipanjem po površini prije predsjetvene pripreme tla ili unošenjem u plodni sloj.

Priprema tekućeg gnojiva

Tekuće gnojivo se priprema kada se pomiješa s vodom u omjeru 1:10 i ostavi sedam do deset dana. Nakon toga se 1 l otopine razrijedi s 10 l vode. Ovako pripremljeno gnojivo koristi se za sve usjeve, a najbolje rezultate daje kada se primjenjuje u vinovoj lozi i jagodama.

Posebice vinova loza reagira pozitivno. Ima intenzivniji rast i razvoj, povećava se veličina bobica, poboljšava punoća grozda i okusa.

Još bolja kombinacije je ako mu se doda pepeo drveta. S količinom ne treba pretjerivati.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Od povrća najbolje na primjenu reagiraju krumpir, rajčica, tikve, mrkva i luk.


Tagovi

Stajnjak Kozji stajnjak Omjeri Kako koristiti Životinjsko gnojivo Tekuće gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.