Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bubamara u vrtu
  • 04.05.2023. 07:30

Korisna bubamara: Tijekom života pojede oko 6.000 raznih štetnika

Jajašca su im slična onima krumpirove zlatice, a ličinka izgleda jako neobično i svojim izgledom plaši. Kako ih privući?

Foto: Depositphoto/PMARCENA
  • 2.751
  • 210
  • 0

Bubamare su poznate kao kukci koji donose sreću. I doista je tako kada se pojave u našim voćnjacima i vrtovima. One su pravi zaštitnici naših biljaka od velikog broja štetnika, prvenstveno lisnih ušiju, grinja, psilida. Odlične su za njihovu kontrolu bez upotrebe kemikalija.

U svijetu je poznato preko 4.500 vrsta iz ove grupe. Domaće bubamare su izuzetno korisne, ali zbog nepoznavanja njihovog razvoja često dolazi do grešaka i uzgajivači koriste insekticide kada primijete njihova jajašca, ličinke (naslovna fotografija, op.ur.) i kukuljice.

Odrasla jedinka tijekom dana može pojesti do 150 lisnih ušiju, dok su ličinke proždrljivije. Tijekom života, cijelog ciklusa, jedna buba pojede oko 6.000 raznih štetnika. .

Radost u vrtu (Foto: Depositphoto/chepko)

Čuvajmo korisne kukce

One prolaze potpunu metamorfozu od jaja do odraslog insekta imaga. Međutim, njihova jaja su po izgledu, pa čak i po rasporedu na listu, vrlo slična jajima krumpirove zlatice. Zbog toga ih narod često gnječi i uništava. Prvi znak je da jajašca pripadaju bubamari su što ona polaže na listove raznih biljaka što nije slučaj s krumpirovom zlaticom koja polaže isključivo na krumpiru, rajčici, patlidžanu i srodnicima. Zatim, jaja su nešto sitnija, a mogu se naći i na površini lista.

Posebna priča su ličinke koje izgledaju kao vanzemaljci i svojim izgledom plaše. Ljudi ne mogu povezati malo čudovište i ljupku bubamaru. Kukuljicu zamijene s kukuljicom zlatice.

Ličinka azijske bubamare ima više narančastih dijelova (Foto:WikimediaCommons/Michael Palmer)

Jedan dio stanovništva namjerno ih ubija, jer su uvjereni da one uništavaju "korisne mrave koji jedu lisne uši". Prava je istina da mravi uzgajaju i štite lisne uši, jer luče mednu rosu kojom se hrane. Često napadaju bubamare.

Privucimo ih u vrtove i voćnjake

Kako bi privukli što veći broj ovih lijepih i korisnih kukaca potrebno je posijati i posaditi neven, mentu, različak, maslačak, hajdučku travu, korijandar, koreopsis i druge cvjetajuće vrste.

Posljednja fotografija korištena u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Bubamara Jaja bubamare Lisne uši Grinje Azijska bubamara Obična bubamara Kako izgleda Privlačenje bubamara Ličinke bubamare


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]