Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 04.06.2017. 15:00

Kako smanjiti zagađivanje zemljišta?

Neprikladne poljoprivredne aktivnosti jedan su od uzroka zagađenja zemljišta. Posljedice su loša kvaliteta zemljišta, manjak minerala, a narušava se i biološka ravnoteža organizama u zemljištu.

Foto: Darmin Hadžić
  • 2.575
  • 82
  • 0

Neprikladne poljopoprivredne aktivnosti jedan su od uzroka zagađenja zemljišta. Tu su i urbanizacija, otpad, odnosno čvrsti, tekući i zagađivači u stanju plina.

Posljedice su loša kvaliteta zemljišta, manjak minerala, a pogoršava se i biološka ravnoteža organizama u zemljištu.

Četiri načina zaštite okoline

Zagađenost se smanjuje elimininacijom zagađivača ili zamjenom za opcije koje nisu toksične. Tako bi prvenstveno trebalo pesticide i kemijska gnojiva zamijeniti preparatima na bazi biljaka i kompostom.

Važno je i da se čvrst otpad ne odlaže na zemlju, jer to povećava razinu opasnih tvari u zemljištu, kao i raznu toksičnosti. On može utjecati i na promijenjena kemijska i biološka svojstva zemlje. Kiselo-bazna neutralizacija otpada može riješiti problem.

Pošumljavanje, osim što štiti zemljište od erozije i poplava, poboljšava njegovu plodnost i povećava biodiverzitet. Ova vegetacija zemlju vezuje, a ona ostaje zdrava.

Četvrti način je svakako reciklaža, jer na taj način iskorištavamo korisno otpad, koji bismo inače bacili.

Foto: Darmin Hadžić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]