Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 04.06.2017. 15:00

Kako smanjiti zagađivanje zemljišta?

Neprikladne poljoprivredne aktivnosti jedan su od uzroka zagađenja zemljišta. Posljedice su loša kvaliteta zemljišta, manjak minerala, a narušava se i biološka ravnoteža organizama u zemljištu.

Foto: Darmin Hadžić
  • 2.186
  • 82
  • 0

Neprikladne poljopoprivredne aktivnosti jedan su od uzroka zagađenja zemljišta. Tu su i urbanizacija, otpad, odnosno čvrsti, tekući i zagađivači u stanju plina.

Posljedice su loša kvaliteta zemljišta, manjak minerala, a pogoršava se i biološka ravnoteža organizama u zemljištu.

Četiri načina zaštite okoline

Zagađenost se smanjuje elimininacijom zagađivača ili zamjenom za opcije koje nisu toksične. Tako bi prvenstveno trebalo pesticide i kemijska gnojiva zamijeniti preparatima na bazi biljaka i kompostom.

Važno je i da se čvrst otpad ne odlaže na zemlju, jer to povećava razinu opasnih tvari u zemljištu, kao i raznu toksičnosti. On može utjecati i na promijenjena kemijska i biološka svojstva zemlje. Kiselo-bazna neutralizacija otpada može riješiti problem.

Pošumljavanje, osim što štiti zemljište od erozije i poplava, poboljšava njegovu plodnost i povećava biodiverzitet. Ova vegetacija zemlju vezuje, a ona ostaje zdrava.

Četvrti način je svakako reciklaža, jer na taj način iskorištavamo korisno otpad, koji bismo inače bacili.

Foto: Darmin Hadžić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.