Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 06.07.2016. 07:30

Kako se riješiti neprijatelja vrta - korova?

Tehnika lažne sjetve, vruća voda ili pak pljevljenje samo su neki od savjeta kako se na prirodan način riješiti neprijatelja svakog vrta - korova.

Foto: volkovslava/bigstockphoto.com
  • 15.981
  • 838
  • 0

Suzbijanje korova može biti dugotrajan i mukotrpan posao, no donosimo vam nekoliko savjeta kako da se riješite ovih neprijatelja vrta.

Slak je korov koji se možda najteže uklanja, pogotovo iz grmlja odakle je nemoguće iščupati njegovo duboko korijenje. Kontaktno sredstvo je vrlo precizan tretman. Pričekajte dan bez vjetra i tankom četkicom na što veći broj listova nanesite malu količinu sistemnog sredstva protiv korova. Kako bi se riješili slaka u povrtnjaku, upotrijebite tehniku lažne sjetve: nakon što je urod pobran, pustite korove da narastu i zatim ih snažno napadnite sistemičnim sredstvom protiv korova. Ponovite postupak nakon slijedećeg uroda da uništite otpornij primjerke koji su preživjeli prvi tretman.

Biljkama i vrućom vodom protiv korova

Oplijevite u pravom trenutku

Stričak i kupina najbolji su primjeri nametljivih biljaka. No postoji trenutak u njihovom ciklusu rasta nakon cvjetanja kad su im vitalne rezerve vrlo niske. To je pravi trenutak za pljevljenje. Stričak vadite između sredine kolovoza i početka rujna, a kupine je najbolje plijeviti u posljednjem tjednu lipnja.

Vruća voda

Da se riješite korova između ploča u stazama i u pukotinama betona, ništa nije učinkovitije ili više u skladu s prirodom od vruće vode. Vodu u kojoj su se kuhali krumpiri ili tjestenina izlijte preko korova dok je još vrela, samo pazite da se ne opečete.

Zalijte tlo dan prije pljevljenja

Lakše ćete opljeviti korijenje i manje ćete uznemiriti okolne biljke koje želite zadržati.

Pirevinu ugušite dragoljubima

Na mjestu gdje probleme stvara pirevina, penjačicu dragoljuba sadite tri godine zaredom i pustite je da se širi površinom tla. Pirevina će ostati bez zraka i svjetla i naposljetku uvenuti.

Biljke koje ubijaju korove

Neke biljke iz povrtnjaka pomažu u suzbijanju korova. Krumpir je poznat po tome, a i bundeva je dobar saveznik zbog svojeg gustog lišća. No biljka koja najviše zaslužuje naslov tamanitelja korova je rajčica, gdje god raste, tjera slak i pirevinu.

Pljevljenje rukom je najbolji način

Rijetki su uništavači korova koji će taj posao obaviti bolje nego vi svojim rukama. Čim se korovi pojave, iskopajte ih motikom. Korijenje korova snažnog rasta iz tla izvadite dugačkim starim nožem ili posebnom vadilicom. I najsitniji dijelovi korijena slaka mogu stvoriti novu biljku. Trajne korove uklonite prije nego što procvjetaju i rasiju sjeme koje će stvoriti nove biljke i ponovno Vam stvarati probleme.

Foto: volkovslava/bigstockphoto.com


Tagovi

Pljevljenje Motika Topla voda


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.