Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana bilja
  • 21.06.2023. 07:30

Kako napraviti gnojivo od svježeg stajnjaka?

Koncentrirana otopina se razblažuje vodom u različitim omjerima ovisno o biljnoj vrsti.

Foto: Depositphotos/BATURITSKII
  • 2.092
  • 112
  • 0

Od svježeg kravljeg stajnjaka možemo postupkom fermentacije dobiti izuzetno kvalitetno gnojivo koje sadrži brojne minerale i druge korisne tvari. Koristi se u periodu kada biljke aktivno rastu, jer pospješuje njihov rast, povećava produktivnost, jača im imunitet, djeluje preventivno na pojavu bolesti. Osim toga, poboljšava plodnost zemljišta i prevodi hraniva u oblike koji su pristupačni biljkama.

Na primjenu ovog gnojiva najbolje reagiraju rajčica, paprika, kupus, krastavci, bundeve, tikvice, jagode, razno cvijeće i voćne kulture.

Prilagodite koncentraciju

Za pripremu će vam biti potrebni svježi stajnjak, voda i posuda s poklopcem.

U posudu dodajte stajnjak i vodu u omjeru 1:5, dobro promiješajte i poklopite. Svakodnevno je potrebno smjesu promiješati. Fermentacija traje između pet i deset dana ovisno o temperaturnim uvjetima. Otopina je spreman kada se na površini pojave mjehurići.

Ovim postupkom nastaje koncentrirana otopina koju je prije upotrebe potrebno razrijediti vodom u različitom omjeru prilagođeno biljnoj vrsti. Napomena! Prije primjene obavezno zalijte usjev kako bi spriječili oštećenje korijena.

Za primjenu u rajčici potrebno je 0,5 l otopine razrijediti s 10 l vode. Prihranjujemo tri puta tijekom vegetacije. Prvi put deset dana poslije sadnje, drugi put kada rajčica počne cvjetati i treći kada se počinju formirati plodovi. Usjev prvo zalijte vodom, zatim na svaku biljku dodajte 1 l otopine i ponovo zalijte vodom.

Paprika se zalijeva istom otopinom, ali se količina po biljci smanjuje na 0,5 l. Kako bi poboljšali djelotvornost u 10 l tekućine možemo dodati drvenog pepela u količini do 0,5 kg. Sve dobro promiješajte i ostavite oko 1 h da se tekućina ujednači.

Za zalijevanje kupusa koncentrirana otopina se razblažuje vodom u omjeru 1:10, a za svaku biljku dovoljno je 0,5 l razblaženog gnojiva.

Količina se za bundeve i tikvice se može povećati po grmu i do 1 l. U slučaju da prihranjujete krastavce koncentriranu otopinu je potrebno više razblažiti.

Obratite pažnju

Pokazivanje efekta ovisi od primijenjene količine gnojiva. Tijekom pripreme potrebno je dobro zatvoriti posudu, jer se mogu razviti štetni mikroorganizmi i ličinke štetnika. U procesu fermentacije se formira metan koji će ih uništiti.

Prije i poslije primjene u usjevu potrebno je zalijevanje kako bi sačuvali korijenje biljaka i spriječili razvoj nepoželjnih mikroorganizama.


Tagovi

Tečno đubrivo Kravlji stajnjak Svjež kravlji stajnjak Rastvor stajnjaka Prirodno đubrivo Đubrivo od stajnjaka Prihrana povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Novoj Gradiški na Danu polja pivarskog ječma tvrtke Axereal. Uskoro više... 😉🌾