Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske oraha
  • 25.01.2023. 18:00

Kako iskoristiti ljuske oraha? Za tekuće gnojivo, drenažni sloj i malč

Biljke mogu imati veliku korist od njih, čak se može pripremiti tekuće gnojivo za presadnice

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 3.927
  • 189
  • 0

Ljuske oraha najčešće predstavljaju otpad koji u najboljem slučaju završi u na kraju vrta. Međutim, zahvaljjujući svojim karakteristikama, mogu imati izuzetnu ulogu u poljoprivredi i uzgoju biljaka. Veliku primjenu ima tekuće gnojivo koje se pokazalo odlično u proizvodnji presadnica, posebno za rajčicu, papriku i krastavce.

Sadržaj celuloze u ljusci se kreće oko 60 posto, manje su količine masti, proteina, a pepela ima do dva posto. Posebna pogodnost je što ima hranjive tvari koje se lako ispiru i biljke ih usvajaju. Bogate su aminokiselinama, organskim kiselinama, vitaminima, taninima, mineralima. Ove tvari djeluju kao biljni stimulansi, potiču rast, djeluju kao fungicidi, pomažu u zacjeljivanju oštećenja i rana.

Ipak, treba obratiti pažnju na sadržaj tanina, juglona i sličnih tvari koje mogu inhibirati rast biljaka. Najviše ih ima u listovima i kori, dok je u ljuskama njihova zastupljenost puno manja.

Tekuće gnojivo za uzgoj presadnica

Kako bi dobili snažan i zdrav rasad priprema se gnojivo čija je priprema jednostavna. Sakupite ljuske od 20 plodova i prelijte s 1 l vode. To kuhamo 20 minuta u poklopljenoj posudi. Pustite da se ohladi, zatim procijedite, razblažite s vodom u odnosu 1:2 i zalijte mlade biljke. Ovim gnojivom se mogu zalijevati i sobne biljke.

Korist za vrt i voćnjak

Za sobne biljke ih također možete koristiti kao drenažni sloj koji stavljamo na dno posude. To će osigurati bolje otjecanje vode, spriječiti stagnaciju vlage i pojavu truležnih bolesti. Sloj treba biti debeo od 2 do 5 cm za veće posude i korita. Kada se koristi za drenažu povišenih gredica, pomiješate ih s granjem i kartonom.

Malčiranje ljuskama oraha spriječava rast korova i održava vlažnost zemljišta. Mogu se koristiti i za prekrivanje staza u vrtu. Kako bi do izražaja došlo njihovo pozitivno djelovanje, neophodno ih je usitniti na komade veličine pola centimetra. Sloj malča treba imati debljinu od 3 do 4 cm. U ovakvom obliku se može dodati i u kompostnu masu. Za malčiranje voćaka veličina komada mora biti veća.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Orah Ljuske oraha Malčiranje Drenažni sloj Sobne biljke Orašar Čišćenje oraha Tekuće gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.