Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Izravne potpore
 • 15.03.2016. 17:30

Kako do EU novca za ekološku poljoprivredu?

U tijeku podnošenje zahtjeva za izravnu potporu u eko proizvodnji!

 • 9.177
 • 575
 • 0

Osnovni uvjet za ostvarivanje potpore za ekološku poljoprivrednu proizvodnju je upis u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji kojeg vodi Agencija za plaćanja, a poljoprivredno zemljište na kojem se obavlja ekološka proiz­vodnja mora biti registrirano u ARKOD sustavu i u cijelosti uključeno u sustav kontrole ovlaštenog kontrolnog tijela.

Zahtjev za ulazak u sustav potpore za Ekološki uzgoj

Poljoprivrednici koji žele ući u sustav ekološkog uzgoja trebaju podnijeti Zahtjev za ulazak u sustav potpore za Ekološki uzgoj. Prilikom ulaska u sustav potpore preuzimaju obvezu petogodišnjeg razdoblja provođenja ekološkog uzgoja.

Agencija za plaćanja na temelju podataka iz podnesenog jedinstvenog zahtjeva, donosi Odluku o ulasku u sustav potpore, a kojom se utvrđuje obvezna površina za kontrolu koju korisnik mora zadržati tijekom obveznog razdoblja.

Minimalna površina poljoprivredne parcele i broj grla

Nema propisanog minimuma po površini za poticane količine već se mora zadovoljiti uvjet minimalna površina poljoprivredne parcele unutar iste skupine usjeva (0,05 ha), uz uvjet da je veličina poljoprivredne površine poljoprivrednog gospodarstva minimalno 0,5 ha upisane u Upisnik i ARKOD.

Korisnici koji podnose zahtjev za Ekološki uzgoj na trajnim travnjacima dužni su, od 2016., godine imati minimalno 0,5 uvjetnih grla po hektaru koja se uzgajaju sukladno propisima za ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

2 podmjere Programa ruralnog razvoja

Ovlašteno kontrolno tijelo za ekološku poljoprivrednu proizvodnju za svakog korisnika potpore za Ekološki uzgoj, dostavlja Agenciji za plaćanja podatke o površinama na kojima je potvrđen ekološki uzgoj za godinu podnošenja zahtjeva.

Potpora Ekološki uzgoj može se ostvariti kroz dvije podmjere iz Programa ruralnog razvoja RH:

 1. 11.1. Plaćanja za prijelaz na ekološke poljoprivredne prakse i metode
 2. 11.2. Plaćanja za održavanje ekoloških poljoprivrednih praksi i metoda

Kod operacije

Naziv operacije

Iznos €/ha

M11.1.1.

Plaćanja za prijelaz na ekološke poljoprivredne prakse i metode

Oranične kulture

347,78

Višegodišnji nasadi

868,18

Povrće

576,94

Trajni travnjaci

309,94

M11.1.2.

Plaćanja za održavanje ekoloških poljoprivrednih praksi i metoda

Oranične kulture

289,82

Višegodišnji nasadi

723,48

Povrće

480,78

Trajni travnjaci

258,28

Ekološka poljoprivredna proizvodnja propisana je Zakonom o poljoprivredi (Narodne novine br. 30/2015), Pravilnikom o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji (Narodne novine br. 30/2015) i Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2016. godinu (Narodne novine br. 20/16).

U tijeku podnošenje zahtjeva za izravnu potporu

Podsjećamo sve poljoprivrednike da je u tijeku podnošenje jedinstvenih zahtjeva poljoprivrednika za izravnu potporu. Putem jedinstvenog zahtjeva moguće je zatražiti potporu za:

 • izravna plaćanja
 • plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima - mliječne krave, rasplodne krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan;
 • IAKS mjere ruralnog razvoja:
 1. Mjera 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
 2. Mjera 11 - Ekološki uzgoj
 3. Mjera 13 - Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima
 • potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara poljoprivrednog bilja.

Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivrednici ispunjavaju elektronički kroz AGRONET, a podnose papirnato poštom ili osobno regionalni ured Agencije za plaćanja do 16. svibnja. Svima koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u pomoć mogu dobiti u:


Tagovi

ARKOD Poticaj Eko poljoprivreda APPRRR Izravne potpore


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]