Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena praksa
  • 29.02.2016. 13:30

Izravna plaćanja - obveze očuvanja travnjaka

Zajednička poljoprivredna politika EU uvela nove mjere u okviru poljoprivrednih praksi za klimu i okoliš, takozvane zelene prakse, a jedna od najznačajnijih je očuvanje postojećih trajnih travnjaka, odnosno livada i pašnjaka.

Foto: Pixabay
  • 3.749
  • 492
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u svojem obraćanju javnosti ukazala je na izravna plaćanja poljoprivredi, konkretno obvezi očuvanja travnjaka i zabrane prenamjene okolišno-osjetljivih travnjaka.

U njemu se ističe kako je od prošle godine Zajednička poljoprivredna politika EU uvela nove mjere u okviru poljoprivrednih praksi za klimu i okoliš, takozvane zelene prakse, a jedna od najznačajnijih je očuvanje postojećih trajnih travnjaka, odnosno livada i pašnjaka - ARKOD: 310, 320 i 321. Prema njima, praksa očuvanja trajnik travnjaka se sastoji od dvije obveze koje prenosimo u cjelosti sa stranica ove Agencije:

Nema obveze prenamjene

Prva je čuvanje trajnih travnjaka na nacionalnoj razini - gdje se godišnji omjer površina trajnih travnjaka i ukupne prijavljene poljoprivredne površine na nacionalnoj razini, ne smije smanjiti za više od 5%. Ukoliko se godišnji omjer smanji u odnosu na referentni omjer za više od 4% na cjelokupnom području RH, uvodi se obveza prethodnog pojedinačnog odobrenja prenamjene (dozvola za prenamjenu poljoprivrednim gospodarstvima). U slučaju da se godišnji omjer smanji za više od 5%, primjenjuje se obveza prenamjene zemljišta natrag u trajni travnjak za one poljoprivrednike koji raspolažu zemljištem koje je bilo prenamijenjeno. Obzirom da se u 2015. godini godišnji omjer, u odnosu na referentni, nije značajno smanjio - nema obveze prenamjene!

Praksa očuvanja trajnih travnjaka se sastoji od dvije obveze.

Zabrana prenamjene okolišno-osjetljivih travnjaka

Druga obveza se odnosi na zabranu prenamjene okolišno-osjetljivih trajnih travnjaka na razini poljoprivrednog gospodarstva - poljoprivrednici ne smiju prenamijeniti, niti preorati okolišno-osjetljive trajne travnjake registrirane u ARKOD-u koji se nalaze na područjima Natura 2000 (popis područja u tablici 7. priloga 1. Pravilnika o provedbi izravne potpore).

Ako poljoprivrednik prenamijeni okolišno-osjetljivi trajni travnjak, dužan je vratiti ga u prvotno stanje u što kraćem roku, ali ne kasnije od 31. svibnja 2016. godine. Ukoliko korisnik do navedenog roka ne vrati prenamijenjeni okolišno osjetljivi travnjak u prijašnje stanje, kod izračuna potpore za zelena plaćanja iznos isplate će se umanjiti za površinu kod koje je utvrđena nesukladnost te će korisniku biti smanjen iznos zelenog plaćanja.

Iznimno, poručuju iz Agencije, korisnici mogu prenamijeniti okolišno-osjetljive travnjake do dovršenja detaljne karte staništa s okolišno-osjetljivim trajnim travnjacima, ukoliko prethodna ocjena prihvatljivosti zahvata za Ekološku mrežu pokaže da takva prenamjena nema značajnih negativnih utjecaja. Korisnik podnosi zahtjev za ocjenu prihvatljivosti zahvata Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Foto: Pixabay


Tagovi

Travnjaci Obveza ARKOD Agencija za plaćanja u poljoprivredi Ribarstvu i ruralnom razvoju Trajni travnjak Površina Poljoprivredna površina Obveza


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!