Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.03.2018. 18:00

Iskoristite gljive za zaštitu bilja

U svijetu postoji mnoštvo različitih grupa gljiva, a neke od njih mogu biti iskorištene u poljoprivredi, kao prirodni biopesticidi. Pročitajte kako.

Foto: Flickr / John
  • 735
  • 39
  • 0

Zbog toga što na svijetu postoji mnogo različitih grupa gljiva, biopesticidi na bazi tih mikroorganizama imaju različite mehanizme djelovanja. Kako objašnjava diplomirana inženjerka poljoprivrede Ružica Đukić, najčešći mehanizmi djelovanja gljiva su: kompeticija, mikroparazitizam i proizvodnja metabolita. Đukićeva napominje da se u komercijalnoj proizvodnji biopesticida najčešće koriste gljive Beauveria basiana i Trichoderma spp, dok se preparati na bazi tih gljiva često koriste u rasadnicima, u proizvodnji ukrasnog bilja, povrća, žitarica, kao i u šumarstvu za suzbijanje velikog broja mikroorganizama.

Gljive se s drugim patogenim organizmima bore za prostor i hranu

Grupa gljiva Trichoderma spp. jedna je od najčešćih koja postoji u prirodi. Ove gljive imaju sposobnost da koloniziraju korijen uzgojenih biljaka, bez štetnih utjecaja po nju, a predstavljaju odlično biokontrolno sredstvo. Trichoderma spp. se s drugim patogenim gljivama bori za hranu i prostor, stimulirajući na taj način obrambeni mehanizam biljaka. Za kontrolu suhe truleži se koristi gljiva Trichoderma harzianum, dok je vrsta Pytium oligandrum antagonist vrstama Phytophtora, Rhizoctonia Verticillium i Sclerotinia. Za suzbijanje gljiva iz roda Sclerotinia upotrebljavaju se biofungicidi na bazi gljive Coniothyrium minitans, a za suzbijanje uzročnika pepelnice Ammpelomyces quisiqualis.

Prednosti i mane korištenja biopesticida na bazi gljiva

Neke od mogućih prednosti biopesticida u odnosu na kemijske preparate su te što su oni neškodljivi za životnu sredinu, neperzistentni su (nemaju produženo djelovanje) i manje skloni rezistentnosti. S druge strane, mane biološke kontrole su: nižia razina i nemogućnost dugoročne kontrole, mogućnost mutacija, varijabilnost i nemogućnost primjene na većim površinama.


Tagovi

Zaštita bilja Bolesti Gljive Biopesticidi Ružica Đukić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]