Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčiranje
  • 25.11.2019. 16:30

I naši stari su štitili povrće u jesen - malčiranjem prije snijega

Malčiranje prije snježnih padalina ima višestruke pozitivne učinke na površinski sloj zemljišta na gredicama. Na proljeće će ovaj sloj biti rahliji, obogaćen hranivima i s dovoljno rezervi vlage.

Foto: Depositphotos/zzzdim
  • 1.503
  • 160
  • 0

Za zimu i snijeg je potrebno pripremiti gredice i zaštititi biljke koje će prezimiti. Snijeg je dobar toplinski izolator, ali će povrtne vrste koje su već nikle lakše podnijeti niske temperature i hladne vjetrove. Prije nego što padne snijeg potrebno je iznikle biljke zaštititi debelim slojem malča.

Biljke i zemlja trebaju zaštitu

Zimske padaline i niske temperature dobro dođu svakom vrtu jer će tijekom zime zemlja obnoviti zalihe vode i popravit će se struktura zemljišta. Međutim, neke biljke će bolje prezimjeti ako ih zaštitimo slojem malča.

Češnjak, mrkvu, peršin je potrebno malčirati. Nekada su naši stari češnjak malčirali suhom paprati, a mi smo to zaboravili. Osim paprati možemo koristiti suho opalo lišće za malčiranje mrkve i češnjaka. Peršin je dobro malčirati suhom travom, sijenom, ili iglicama od četinjača.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Gredice koje su ostale prazne malčiramo kako bi zaštitili površinski sloj zemlje. Ovaj sloj zemlje je izložen hladnim zimskim vjetrovima i golomrazici. Zbog toga dolazi do pada plodnosti površinskog sloja. Kako bi to spriječili i obogatili zemljište gole gredice malčiramo debelim slojem malča.

Malčiranje prije snijega

Kao malč materijal mogu nam poslužiti razni materijali: slama, sijeno od biljaka koje su pokošene prije stvaranja sjemena, opalo lišće, suho lišće od povrća, piljevina, suha paprat, grančice sa suhim lišćem, grančice četinjača (ovisno od biljne vrste i karakteristika zemljišta), karton, papir, kompost.

Sve što koristimo kao malč treba biti suho. Materijali koji su vlažni, u fazi truljenja se ne koriste kao materijal za malčiranje. Ovakvi materijali mogu izazvati truljenje biljaka koje malčiramo.

Sloj malča treba biti najmanje 10cm debeo. Zemljište koje malčiramo treba biti bez korova.

Kvalitetan sloj malča štiti zemlju, ali propušta zrak i kišu (vodu). Tako ćemo na proljeće imati rahli površinski sloj zemljišta.

Iskusniji vrtlari, koji imaju vrtove bez kopanja, su već posijali žitarice koje će štititi zemljište, a na proljeće ovi usjevi će poslužiti kao zeleni malč.

Obrada tla - orati ili malčirati?

Malčiranje u plasteniku 

U plasteniku je potrebno obaviti pregled, posebno armature, najlona, ventila za vodu i slično. Plastenik u kojem nismo ništa posijali već bi trebao biti očišćen i pripremljen za sjetvu na proljeće. Ovakav plastenik je najbolje otkriti i najlon odložiti u skladište za sljedeću sezonu (lako izvodivo za amaterske vrtlare).

Pripremljene gredice malčirati. Na ovaj način zemlja u gredicama će biti izložena zimskim padalinama i akumulirati dovoljno vlage, a zaštićena od negativnog djelovanja zimskih uvjeta. Prije proljetne sjetve malč se ukloni s gredice kako bi se površinski sloj što prije ugrijao i kako bi mogli započeti sjetvu. Poslije nicanja biljaka taj isti malč možemo vratiti na gredice.

Ako smo u plasteniku već pokrenuli proizvodnju potrebno je redovno pregledati usjev. Ovo je period kada se vrlo često javljaju biljne bolesti i potrebno je reagirati čim primjetimo simptome. Najčešće se javljaju truleži, pepelnice.

Za uzgajivače ranih presadnica sada je pravo vrijeme da nabave sve što im je potrebno i da se pripreme za sjetvu rasada. Manje su gužve i cijene u poljoprivrednim ljekarnama.


Tagovi

Malčiranje Malčiranje u jesen Malčiranje češnjaka Uzgoj mrkve Uzgoj peršina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!