Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja organskog gnojiva
  • 05.05.2014. 11:00

Humusal - eko gnojivo s OPG-a Falamić

Humus glista, osim što je izvrsno gnojivo, također pomaže u suzbijanju bolesti koje prave velike probleme u plastenicima. Korisni mikrobi iz humusa mogu kolonizirati površinu sjemena i štititi ga od infekcija ispuštajući supstance koje ometaju kemijsku signalizaciju između sjemena i patogena.

  • 2.732
  • 169
  • 0

Većini eko proizvođača glavni je problem kako prihraniti biljke, a da ne dođu u sukob sa nekim od strogih zakonskih propisa vezanih uz eko uzgoj. Rješenje njihovih problema moglo bi biti eko gnojivo predstavljeno na Zelenom četvrtku na osječkoj tržnici. Naša novinarka Biljana Kovačić razgovarala je sa Nenadom Falamićem iz Belišća koji se upustio u inovativnu proizvodnju eko gnojiva.

"Počeo sam se baviti time iz hobija, za vlastite potrebe, a zatim se sve počelo pomalo širiti. Proces proizvodnje je dugotrajan. Od same nabave stajnjaka, kroz proizvodnju s kalifornijskim glistama, proces traje godinu dana, a tada ide pakiranje i ispostava na tržište. Trenutno smo na 20-30 kubika godišnje, prostorno je proizvodnja dosta zahtjevna jer morate imati mjesta gdje ćete skladištiti stajnjak, veliku površinu bazena da bi konstantno imali zalihe gnojiva kroz cijelu godinu. Da bi se proizvodnja mogla nazvati ozbiljnijom, treba oko 2 - 3.000 m2. Riječ je o konjskom stajnjaku kojeg otkupljujemo iz okolice Belišća i Valpova", rekao je Nenad.

Nenad Falamić je pokrenuo OPG sa jednom sjajnom idejom, a sada ima pravi eko certifikat i jamstvo da je sve odrađeno prema eko standardima. Umjetna gnojiva u ekološkoj proizvodnji nisu dopuštena, a ovo organsko gnojivo je kao stvoreno za eko proizvođače, ali i za one koji imaju travnjake, povrtnjake i voćnjake. Humusal gnojivo možete pronaći svakodnevno u Osijeku na tržnici. Nalazi se na eko odjelu. Dođite, pogledajte promotivne materijale i proizvod bez obaveze.

Humusal je inače bogat raznim hranjivima i prirodnim hormonima rasta za odlično formiranje korijena i rast biljke, a zadržava vlagu 2.5 puta više od obične zemlje što smanjuje potrebe i povećava efikasnost zalijevanja.


Tagovi

Vermikompost Humusal OPG Falamić Eko gnojivo Nenad Falamić Konjski stajnjak Kalifornijske gliste Belišće Prirodna zaštita Korisni mikrobi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com