• Europski parlament
  • 28.11.2018. 16:30

Eko poljoprivreda i proizvodnja hrane zaštićene oznakom zemljopisnog podrijetla - veće tržišne šanse i bolja zarada

U EU parlamentu održana je međunarodna konferencija o proizvodnji ekološke hrane s oznakom zemljopisnog podrijetla čiji je domaćin bio naš eurozastupnik Ivan Jakovčić.

Foto: Ured Ivana Jakovčića
  • 109
  • 22
  • 0

"Sinergija između ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane zaštićene oznakom zemljopisnog podrijetla daje novu vrijednost europskoj poljoprivredi. Ta nova vrijednost znači veće tržišne šanse za naše poljoprivrednike i bolju zaradu", istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić u svojstvu domaćina međunarodne konferencije o proizvodnji ekološke hrane s oznakom zemljopisnog podrijetla koja je pod nazivom “Organsko i izvorno” održana u Europskom parlamentu, priopćeno je iz njegova ureda. 

Konferencija je okupila predstavnike eko-udruga iz Njemačke, Francuske, Italije i Grčke kao i čelnike krovnih europskih i regionalnih udruga proizvođača hrane s oznakom izvornosti. U radu skupa sudjelovalo je i tridesetak proizvođača BIO hrane iz Istre. Bilo je riječi i o specifičnostima biodinamičke proizvodnje hrane s iskustvima iz Hrvatske.

"Ekološka proizvodnja je u snažnom rastu. Ekološki proizvodi nisu više “niche” proizvodi, dakle oni koji zadovoljavaju specifičnu potražnju na tržištu. Na razini svjetske poljoprivrede organski su proizvodi trend. U trgovinskim sporazumima s trećim zemljama Europska unija inzistira na visokim standardima kvalitete ekoloških proizvoda. Inzistiramo i na primjeni nove regulative u sektoru organske proizvodnje koja je prošle godine stupila na snagu. Organska proizvodnja pruža veliku priliku europskim farmerima i potiče zapošljavanje”, poručio je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan

Jakovčić je, pak, naglasio da Komisija mora pružiti snažnu podršku politici "Organsko i izvorno”, dakle ekološkoj poljoprivredi i proizvodima s oznakom zemljopisnog podrijetla. "Ta se podrška ne smije svesti samo na markicu, oznaku koju Europska komisija dodjeljuje tim proizvodima. Očekujem cijeli paket mjera podrške ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji izvornih proizvoda kako bi se ti proizvodi zaštitili na svjetskom tržištu”, istaknuo je naš zastupnik i upozorio na brojne pokušaje imitiranja izvornih europskih proizvoda na svjetskom tržištu, osobito u Sjedinjenim američkim državama. “Uloga Europske komisije u zaštiti izvornih europskih poljoprivrednih proizvoda iznimno je važna”, zaključio je Jakovčić.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Zaštićeni proizvodi Zemljopisno odrijetlo Ivan Jakovčić Phil Hogan EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi