Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledeni val
  • 22.04.2017. 08:30

Eko metode oporavka biljaka nakon ledenog vala

Biljke koje su preživjele ledeni val su oštećene, pod stresom i za njihov oporavak je potrebna dodatna njega.

Foto: Đorđe Dokmanović
  • 8.113
  • 459
  • 0

Poslije ove "izvanredne situacije" osjetljive biljke će propasti, mnoge će pretrpjeti oštećenja i biti pod stresom od utjecaja negativne temperature. Kako bi se biljke što prije i što bolje oporavile potrebno im je pomoći. Prije bilo kakve aktivnosti potrebno je znati kakve štete izazivaju mraz i niske temperature u biljnom tkivu.

Tijekom perioda niskih temperature u biljnom tkivu dolazi do promjena. U stanicama dolazi do postupnog stvaranja kristalića leda. Najveći problem nastaje kada nakon naglog zahlađenja nastupe dani sa mnogo većim temperaturnim vrijednostima i kristalići leda nemaju vremena polako se otopiti i dolazi do brzog zagrijavanja i oštećenja stanica što dovodi do propadanja tkiva.

Kristalići leda uništavaju stanice

Poslije ledenog vala potrebno je izvršiti pregled biljaka i utvrditi stvarni obujam šteta. Mnoge biljke, prvenstveno biljke koje rano kreću u vegetaciju, cvjetanje i plodonošenje će pretpiti oštećenja, lomljenje mladara, izmrzavanje listova, cvjetova, mladih plodova. Za sve biljke je važno da su stablo i pupoljci koji osiguravaju daljnji rast neoštećeni. To vrijedi i za jednogodišnje i višegodišnje biljke.

Na oštećenja su osobito osjetljive biljke u fazi klijanja, nicanja, cvjetanja, zametanja plodova. Biljne vrste, sorte, koje su u ovim fazama će najviše nastradati zbog niskih temperatura. Za biljke bi bilo najbolje da do zatopljenja dođe postupno i se se kristalići leda unutar biljnih stanica tope polako. Na ovaj način neće doći do propadanja tkiva.

Kako bi se biljkama osigurao oporavak i što manji stres u oporavku od niskih temperatura možemo djelovati na nekoliko načina:

  • biljke se mogu močiti, prskati vodom;
  • biljke se mogu tretirati različitim mikrobiloškim peraparatima
  • mogu se tretirati raznim biljnim pripravcima i
  • mogu se gnojiti.

Tretiranje vodom

Tretiranje vodom je jedan od načina koji se koristi i u periodu djelovanja negativne temperature. Za primjenu vode potrebna upotreba posebnih aparata, finih raspršivača i atomizera, koji stvaraju finu maglu i na taj način se osigurava stvaranje sloja leda oko cvjetova ili mladih plodova koji na taj način budu zaštićeni. Kada se voda koristi za zaštitu, biljke se tretiraju u ranim jutarnjim satima dok se sunce još nije pojavilo i nije došlo do topljena kristalića leda u biljnim stanicama.

Prekrivanje

Biljke se umjesto tretiranja vodom mogu prekriti kartonom, agrotekstilom, papirom ili nekim drugim materijalom. U sjeni će doći do sporijeg topljenja kristalića leda što će rezultirati i manjim štetama.

Tretiranje mikrobiološkim preparatima

Na tržištu se nalaze brojni mikrobiološki preparati koji svojim formulacijama doprinose bržem oporavku biljaka nakon pretrpljenog stresa. Ova sredstva su u stanju stimulacije prirodnih fizioloških procesa koji se događaju u biljci. Tretiranjem biljaka ovim sredstvima podiže se imunitet biljaka. Tretiranje ovim sredstvima ovisi o njihovo formulaciji i može se izvoditi prije ili tijekom ledenog vala, tada ima zaštitnu ulogu, i poslije ledenog vala s ciljem oporavka biljkaka koje su bile izložene niskim temperaturama.

Gnojenje biljaka

Biljke koje su preživjele ledeni val su oštećene, pod stresom i da bi se oporavile zahtijevaju dodatnu njegu. Dodatnim gnojenjem, u malim dozama, dajemo biljkama hranu koja će im poslužiti za brži oporavak. Za ovakve tretmane su najbolja folijarna gnojiva.

Krumpiru, koji je nikao, odgovarat će dodatno gnojenje malom dozom dušičnog gnojiva kako bi se nadzemni dio obnovio iz pupoljaka koji su bili pod zemljom i koji nisu oštećeni. Oko višegodišnjih stabala dodati manje količine komposta.

Tretiranje biljnim i sličnim pripravcima

Mnogi od nas će za oporavak koristiti pripravke koje sami radimo od biljaka i drugih tvari iz prirode kao što su: gnojivo od koprive, gnojiva od mješavine trava (kopriva, gavez, sljez, maslačak ili drugi izbor biljaka), kompostni čaj, pripravci od bijelog luka, od ljuske crvenog luka. Možemo koristiti sve što djeluje na povećanje imuniteta biljke, hrani biljku i što će dovesti do bržeg oporavka biljke.

Bilo što da radite to će samo ublažiti oštećenja ledenog vala koji traje. Najveće štete će pretrpjeti proizvođači koji imaju monokulturne nasade, a takvih je najviše. Neki su požurili i posijali ili posadili biljke veoma rano. To se najviše odnosi na povrćare.

Foto: Đorđe Dokmanović


Tagovi

Ledeni val Oporavak biljaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.