Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti u poljoprivredi
  • 26.11.2016. 16:30

Dronovi i roboti i u organskoj poljoprivredi

Roboti će raditi u grupama i pokrivati šira područja. Što je još važnije, s korovima će se obračunavati mehanički, umjesto kemijski i tako omogućiti robo-organsku proizvodnju.

Foto: bigstockphoto.com, Kletr
  • 5.209
  • 536
  • 0

Navala dronova i robota umjesto poljoprivrednika - je li to znanstvena fantastika? Ne, to je ono što je obećala europska SAGA "Swarm Robotics for Agricultural Applications", projekt znanstvenog instituta predstavljenog u Rimu, piše freshplaza.

"Test prototipa dronova programiranih da nadgeldaju polja i detektiraju korove pomoću vizualnih algoritama bit će spreman za nekoliko mjeseci. Dronovi će moći komunicirati tako da se mogu međusobno izmjenjivati u detekciji podataka na farmi i intervenirati tamo gdje je potrebno. Ovo ponašanje nalikuje pčelama radilicama kada idu u potragu za polenom. Na ovaj način, intervencije su ograničene na najproblematičnija područja, štedeći novac i smanjujući okolišni utjecaj", objašnjava koordinator projekta.

Dronovi imitiraju pčele

"Uskoro će biti moguće intervenirati i kod pojedinačnih biljaka pomoću npr. mikroprskalica. Roboti će raditi u grupama i pokrivati šira područja. Što je još važnije, s korovima će se obračunavati mehanički, umjesto kemijski i tako omogućiti organsku proizvodnju."

Aplikacija i u plastenicima

Plastenici se naveliko koriste i u Italiji, posebno Siciliji. U budućnosti će kažu njihovi tvorci, dronovi moći i u plastenike gdje će se moći koristiti fiksirani uređaji i roboti na tračnicama pošto su plastenici rasprostranjeni na manjim površinama. "No to su detalji, dronovi su uvelike prilagođeni i za plastenike i moći će se koristiti bez problema", kažu inovatori.

Tu je i problem virusa koji u kratko vrijeme mogu desetkovati urod. Simptome bolesti dronovi prepoznaju i obavještavaju sustav. Isto tako, mogu mapirati zaraženo područje i spriječiti širenje virusa.

Tvorci razmišljaju i o uspostavi duboke neuralne mreže i učenja metodom koju koristi AlphaGo, softver koji koristi i Google DeepMind. Srce dronova čini inovativan hardware koji proizvodi nizozemska tvrtka Avular, koja razvija umjetni vid i kontrole algoritama za aplikacije u poljoprivredi.

Foto: bigstockphoto.com, Kletr


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Dronovi SAGA


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SINJSKA ALKA: Zavirili smo u sobu u kojoj majka brižno oblači sina alkara u vitešku odoru.