Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja ekoloških proizvoda
  • 26.07.2016. 10:30

Cijena je najveća prepreka razvoju eko uzgoja

Građani češće kupuju ekološki uzgojeno voće i povrće od eko mesa. Najveće su prepreke za kupnju ekoloških proizvoda manjak ponude i visoke cijene koje imaju znatan utjecaj na izbor i kupnju hrane.

  • 3.117
  • 399
  • 0

Hrvatska je jedna od svega nekoliko zemalja na svijetu u kojoj ekološka poljoprivreda nije značajnije zaživjela. To i nije neko iznenađenje, budući da Hrvatska još uvijek oskudijeva osnovnim znanjem i informacijama o ekološkoj poljoprivredi.

Ideal eko gospodarstva je gospodarstvo mještovitog tipa, s biljnom i stočarskom proizvodnjom, koje je organizirano na način da predstavlja harmoničnu cjelinu koja zadovoljava većinu potreba iz vlastitih izvora te minimalizira uvoz istih izvan samog gospodarstva.

Na slučajnom uzorku od 106 ispitanika u Osječko-baranjskoj županiji provedeno je anketno istraživanje navika i učestalosti kupnje ekoloških proizvoda kod hrvatskih potrošača.

Tendencija porasta ekoloških proizvođača

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, broj registriranih proizvođača i površine pod ekološkom poljoprivredom u tendenciji su porasta.

Čak 63% ispitanika konzumira ekološke proizvode

Većina ispitanika, čak 63%, troši proizvode ekološkoga podrijetla, bilo da je riječ o kupnji ili vlastitom uzgoju.

Eko meso gotovo i zanemareno

Od 106 ispitanika, najviše njih najčešće kupuje ekološko povrće i svježe voće, a najmanje meso i mesne prerađevine. Kod kupnje ekoloških proizvoda potrošači najveću važnost pridaju okusu i cijeni te isti proizvod smatraju garancijom da jedu zdravu hranu.

U supermarkete po eko hranu

Najmanju važnost ispitanici daju prodajnom mjestu. Među najvažnijim prodajnim mjestima za ekološke proizvode našli su se supermarketi i gradske tržnice. Najzastupljeniji su supermarketi, odnosno veliki trgovački lanci jer su veći dio dana dostupni potrošačima te osim dostupnih ekoloških proizvoda sadrže sve ostalo potrebno za kućanstvo pa će kupac radije obaviti cjelokupnu kupnju na jednome mjestu nego trošiti svoje vrijeme i obilaziti više različitih mjesta kako bi kupio potrebne proizvode.

Manjak ponude i visoke cijene kao najveće prepreke

Najveće su prepreke za kupnju ekoloških proizvoda manjak ponude i visoke cijene koje imaju znatan utjecaj na izbor i kupnju hrane. Ispitanici s većim prihodima prije će kupiti ekološke proizvode iako su skuplji nego ispitanici s manjim prihodima. Glede ponude ekoloških proizvoda na domaćem tržištu, najveći broj ispitanika (40%) ocijenio je ponudu prosječnom trojkom.

Hrvatsko je porijeklo važno

Najveći broj ispitanika cijeni domaće ekološke proizvode i pritom smatra da je važno da su hrvatskoga podrijetla, ali ne smatra da certifikat jamči kvalitetu i 100%-tnu eko proizvodnju. Najveći broj ispitanika ocijenio je kvalitetu ekoloških proizvoda ocjenom dobar. Većina bi ispitanika tržište organske hrane razvila snižavanjem cijena ekoloških proizvoda, a također bi 79% njih češće kupovalo navedene proizvode da im je cijena nešto niža.


Fotoprilog


Tagovi

Ekološki proizvodi Potrošači Statističko istraživanje Anketno ispitivanje Ponuda Potražnja Kvaliteta Proizvodnja


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.