Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 11.02.2018. 07:30

Biostimulatori na bazi algi za jače biljke

Prirodni biostimulatori na bazi alge biljku čine tolerantnijom na sušu, salinitet i smrzavanje, kao i na visoke temperature, poplave, zagađenja.

  • 1.658
  • 127
  • 0

Prirodni biostimulatori na bazi algi nastaju ekstrakcijom različitih vrsta algi. Imaju pozitivan utjecaj na biljku, jer je potiču da maksimalno koristi hranjive resurse, omogućavaju ekološki i ekonomski održivu proizvodnju. Povećanje lisne mase pozitivno djeluje na veličinu ploda kod voćarskih kultura, količinu šećera i ukupnog ekstrakta u grožđu i ostalom bobičastom voću.

"Ovaj biostimulator može se koristiti za ubrzavanje i stabilizaciju procesa fermentacije žetvenih ostataka na njivama. Dolazi do biološkog aktiviranja mikroflore na bio masi i zemljištu čime se drastično uvećava njihov broj te se na taj način ubrzavaju mikrobiološki procesi", objašnjava dipl.inž. zaštite bilja Bojan Mijatović.

Kada se primjenjuju biostimulatori?

Tekući ekstrakt algi koristi se za folijarno tretiranje, kao i za tretiranje zalijevanjem.

Folijarno se koriste nakon pojave prvih listova, na početku vegetacije, na početku cvjetanja, u toku porasta bobica do zatvaranja grozdova, i kada plodovi počinju mijenjati boju.

Fertigacijom se primjenjuju kod sadnog materijala, potapanjem sadnica u otopinu u skladu s uputstvom. Nakon sadnje bi trebalo zaliti svaku biljku istom otopinom.

Prirodni biostimulatori sadrže visok sadržaj hormona auksina i citokinina - visok sadržaj polisaharida, amino kiselina i proteina - sadrže makroelemente (N, P, K, Ca, Mg, S) i mikroelemente (Mn, Cu, Fe, Zn).

Zašto koristiti prirodne biostimilatore?  

Prirodni biostimulatori na bazi alge biljku čine tolerantnijom na sušu, salinitet i smrzavanje, kao i na visoke temperature, poplave, zagađenja.

"Biostimulatori su izrazito bitni i efikasni u nasadima koji su pretrpjeli određeni oblik stresa poput stresa od suše, niskih temperatura (mraza) ili tuče. Oni će u takvim situacijama pomoći da se u što kraćem roku oporavi od stresa, ubrzavajući fiziološke procese u samoj biljci. Konstantna upotreba pomaže u izgradnji i podršci prirodnom imuno sustavu same biljke", napominje Mijatović.

Foto: Jerry Norbury / Flickr


Tagovi

Bojan Mijatović Biostimulator Alge


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]