• Inovacije u poljoprivredi
  • 28.09.2016. 18:00

Biljke izlažu ozonu za brži i zdraviji razvoj!

Implementirati znanost u nove proizvode cilj je novoostvarene suradnje između Regionalnog biotehnološkog centra za istraživanje i Brodsko-posavske Udruge inovatora.

Foto: screenshot/Youtube.com
  • 1.045
  • 113
  • 0

Implementirati znanost u nove proizvode cilj je novoostvarene suradnje između Regionalnog biotehnološkog centra za istraživanje i Brodsko-posavske Udruge inovatora.

Marko Šimić, direktor Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja, kaže kako su se sredinom prošle godine u Regionalni centar javili inovatori. "Suradnjom svih dionika u tom procesu ipak možemo nešto učiniti za poljoprivrednike u našoj županiji."

Kako omogućiti biljkama brži, ali i zdraviji razvoj? Odgovor na to pitanje imaju inovatori. Šimić kaže kako su donijeli neki uređaj u Regionalni centar, kako bi oni ispitali njegove učinke na biljke u njihovoj proizvodnji. Biljke su izložene emisiji ozona dva puta po dvije minute u jednom danu.

"Napravili smo uređaj koji proizvodi ozon i taj ozon ide u plastenik", kaže Ivan Jakobović, predsjednik Brodsko-posavske Udruge inovatora.

Već vidimo rezultate ove inovacije, kaže Jakobović.

Za sada nekih 10-ak dana izloženosti ozonu, biljke pokazuju zeleniju boju, veća je fotosinteza, nema pojave nametnika, biljke ne tretiramo nikakvim sredstvima. Ukoliko se ovaj pokus nađe uspješnim, ovakav uređaj sigurno može naći primjenu na poljoprivrednim gospodarstvima.

Više pogledajte u videu od 5:30 minute.

Foto: screenshot/Youtube.com


Tagovi

Život i zemlja Udruga inovatora Regionalni centar za biotehnološka istraživanja Ozon


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: [email protected] web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bablje ljeto otkriva veliko finale ovogodišnje žetve kukuruza na domaćim oranicama #corn #kukuruz #r... Pročitaj cijelu bilješku »