Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečki brend
  • 29.05.2022. 15:00

Beč ima vlastiti brend ekoloških proizvoda - Wiener Gusto

Trećina obradivih površina u vlasništvu grada se obrađuje po ekološkim metodama, a proizvodi pod ovim brendom stižu na police u maloprodaji

Foto: Depositphotos/goga18128.mali.ru
  • 1.630
  • 79
  • 0

Grad Beč raspolaže s 2.000 hektara oranica i vinograda što ga čini jednom od najvećih ekoloških farmi u Austriji. Svi proizvodi će od sada biti objedinjeni pod novim brendom "Wiener Gusto". To je inicijativa kojom se žele potaknuti građani da kupuju bio proizvode iz vlastitog grada.

"S 'Wiener Gusto' Beč je jedini veliki grad koji ima ekološke proizvode iz vlastite proizvodnje. Gradsko šumsko-poljoprivredno poduzeće je pokrenulo jedinstven projekt koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u našem gradu", izjavio je gradonačelnik Michael Ludwig.

Od sada i u maloprodaji

Do sada su ovi proizvodi s bečkih površina bili dostupni samo u veletrgovinama. Od 1. lipnja 2022. godine bit će dostupan u maloprodaji prvi proizvod ovog brenda, meko ekološko pšenično brašno tip 700. U planu je da do jeseni budu dostupni i drugi poput krumpira, raženog brašna, laneno ulje, leća, slanutak, te ekološki uzgojeno meso divljači.

Sljedeće dvije godine planirano je proširenje asortimana na suncokretovo i ulje kameline, brašno od spelte, svježe voće i sokove te tofu. Velika važnost se daje slobodnom uzgoju eko svinja i goveda s naglaskom na uzgoj mliječnih krava.

Doprinos zaštiti klime

Površine u vlasništvu grada se obrađuju eko metodama, a gnojidba se obavlja kompostom što pomaže bioraznolikosti flore i faune te zdravlju zemlje. Takva tla su ogromna zaliha ugljika i stoga daju doprinos zaštiti klime.

Jürgen Czernohorszky, član bečke uprave za klimu, je istaknuo važnost ovog stopostotnog bio proizvoda iz regionalnog uzgoja koji se odlikuje kratkom transportnom rutom što doprinosi zaštiti klime i sigurnosti opskrbe hranom.

Osim toga, "Wiener Gusto" je dio regionalnog brenda "Bečka gradska žetva", tamošnje poljoprivredne komore, pod kojim se prodaju proizvodi koji potječu s područja glavnog grada. Od ukupno 5.700 hektara skoro trećina se obrađuje na ekološki prihvatljiv način. Grad na godišnjoj razini osigurava 250.000 eura za svoje poljoprivrednike koji se odluče prijeći na ekološki uzgoj. Sredstva su osigurana kroz Ekološki akcijski program 2022+.


Tagovi

Beč Wiener Gusto Brend Michael Ludwig Bečka poljoprivreda Ekološka poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?