Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor na biometan
  • 24.10.2021. 18:00

Auga M1 je prvi hibridni traktor na svijetu bez emisija CO2

Ovaj hibridni traktor može primiti više boca metana od konkurencije čime su inženjeri Auge pronašli rješenje za osiguravanje neprekidnog rada.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 1.944
  • 76
  • 0

Najveći proizvođač ekološke hrane u Europi, grupacija Auga sa sjedištem u Litvi, predstavila je prvi na svijetu hibridni traktor s pogonom na biometan i električnu energiju koji služi za profesionalnu uporabu na poljoprivrednom gospodarstvu, piše agriland.

Nazvan je Auga M1 i rješava dvije glavne prepreke koju su do sada ometale probijanje na tržište ove vrste traktora. To su neučinkovit proces punjenja biometanom i nerazvijena infrastruktura benzinskih postaja.

Prema riječima izvršnog direktora ove tvrtke, Kęstutisa Juščiusa ovaj hibridni traktor može primiti više boca metana od konkurencije čime su inženjeri Auge pronašli rješenje za osiguravanje neprekidnog rada. Naime, kada se boce isprazne, lako se mogu zamijeniti punima.

"Trenutno traktori na biometanski pogon mogu raditi samo dva do četiri sata", istaknuo je rekavši da poljoprivrednicima trebaju strojevi koji mogu raditi 12 ili više sati. "Naša tvrtka to shvaća, stoga je i stvorila rješenje", dodao je.

400 KS i 12 sati rada

Naime, ovaj stroj ima ugrađen motor s unutarnjim izgaranjem koji generira energiju s biometanom i prenosi je izravno na elektromotore koji pokreću kotače. Prilikom rada u normalnim uvjetima koji ne zahtijevaju veliku snagu, energija se pohranjuje u bateriju.

Takav ju sustav ne troši u uvjetima niskog opterećenja već koristi relativno malen, ali učinkovit motor i po potrebi može imati veliku snagu. Zahvaljujući tome, s ovim je strojem moguće raditi do 12 sati bez prestanka, navode iz ove tvrtke.

Dugačak je šest i visok četiri metra. Maksimalna brzina mu je 12 km/h, a istovremeno ima snagu ekvivalentnu onoj dizelskog traktora od 400 KS.

Ova tvrtka ima 39 tisuća hektara na kojima se bavi ekološkom proizvodnjom. Osim toga, radi i na tehnološkim rješenjima za održivu poljoprivredu.

"Ne razvijamo tehnologiju samo kako bismo riješili vlastite emisije i ispunili obećanje da ćemo postati CO2 neutralna kompanija do 2030.", kazao je Juščius rekavši da im je cilj učiniti ovo vozilo, ali i druge tehnologije koje razvijaju, dostupnim poljoprivrednicima diljem svijeta.

Ovo je poljoprivredno vozilo za sada dostupno u Litvi, a uskoro će biti i u ostatku svijeta.

Pogledajte kako izgleda Auga M1

 


Tagovi

Auga Biometan Hibrid Emisije CO2 Traktor Pogon na biometan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić