Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mravi
  • 01.07.2018. 16:30

9 prirodnih recepata za borbu protiv mrava na voću i bilju

Ako ste primijetili mrave u dvorištu, vrtu ili voćnjaku, važno je reagirati odmah.

Foto: Pixabay/hansbenn
  • 42.940
  • 367
  • 0

Ako ste primijetili mrave u dvorištu, vrtu ili voćnjaku, važno je reagirati odmah. Kolonija se jako brzo širi, pa se samo za nekoliko tjedana možete suočiti s još jednim problemom - lisnim ušima. Mravi oštećuju listove i pupoljke, pa ih treba spriječiti da pužu po drveću.

Prirodni načini za borbu protiv mrava

Postoji mogućnost kemijskog tretmana, ali je bolji prirodni način, koji neće štetiti okolini. 

Oslobodite se lisnih uši

Biljne uši su mravima važne zbog "medne rose" koju luče. Naime, one se hrane šećerom i izlučuju ga u obliku kapljica. Te kapljice mravi koriste u svojoj ishrani. Zbog toga je važno osloboditi se uši, a mravi će sami otići, jer neće imati izvor hrane. 

Prirodne barijere protiv mrava

Važno je da zaštitite koru. Kao barijeru možete koristiti stare gume ili foliju. Možete deblo obložiti i kartonom, koji ćete s unutrašnje strane namazati vazelinom ili mašću. Mijenjajte ove barijere s vremena na vrijeme.

Upotrijebite jake, aromatične biljke

Mravi imaju vrlo oštro čulo mirisa. Smetaju im pelud, menta, bor, anis. Ove biljke možete vezati uz stablo ili da ih razbacate oko drveta ili biljke. Kao prirodni repelent koriste se i listovi peršina i rajčica, crvenog luka, hrena.

Naprskajte koru drveta otopinom sode bikarbone

U borbi proti mrava pomoći će vam soda bikarbona. Pripremite litru vode, 5 g sode bikarbone i 30 g lanenog ulja. Ovim premažite ili poprskajte koru. Mravima ne odgovara ni otopina od 10 litara vode, 0,4 kg domaćeg sapuna, 10 jušnih žlica kerozina i dvije jušne žlice fenola. Ovaj miris ih uspješno odbija. 

Kako se riješiti kolonija mrava?

Na sljedećih nekoliko načina možete se riješiti velikog broja mrava, odnosno njihovih kolonija. Kombinirajte ih da biste dobili najbolji rezultat.

Raskopajte mravinjak

Da ne biste ubijali mrave, jednostavno raskopajte mravinjak i njegove dijelove iznesite sa svog imanja. Kopajte što dublje možete, jer su mravi obično duboko skriveni ispod površine. 

Koristite bornu kiselinu

Napravite mamac na bazi borne kiseline i rasporedite po vrtu ili voćnjaku. Najvažnije je da ne pretjerate s dozom. Dvije žlice vode pomiješajte s trećinom žličice borne kiseline. Potom dodajte žličicu šećera ili meda. Ove mamce pravite i mijenjajte svaki dan.

Tretman vrelom vodom

Najjednostavniji i najefikasniji način je da prelijete mravinjak vrelom vodom. Pripremite nekoliko posuda vode i sipajte. Voda bi trebalo što je dublje moguće prodrijeti. Ova metoda najbolje djeluje nakon zalaska sunca, kada se mravi vrate u mravinjak.

Mravinjak
Rupa u mravinjaku će vam pomoći da se lakše borite s mravima (Foto: Pixabay/bonthenet)

Pepeo, vapno i sol

Preporučuje se tretiranje mravinjaka pepelom, solju i vapnom. To ih neće uništiti, ali će ih natjerati da se presele na drugo mjesto. 

Tretman s uljem i octom

Jedan od efikasnih načina za borbu protiv kolonije mrava je kombinacija ulja,octa i šampona. Pomiješajte sastojke, napravite rupu u mravinjaku i sipajte.


Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Mravi Mravinjak Kako tretirati mrave Recept protiv mrava Prirodni preparati protiv mrava


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]