Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dražen Kaučić
  • 21.08.2018. 18:00

Zbog topline biljke su u stresu, ali za vikend stižu oborine

Do vikenda suho i toplo. Nastavlja se ubrzana zrioba svih poljoprivrednih kultura. Za vikend se očekuju oborine. Bliži se vrijeme berbe stoga pripazimo na karencu korištenih fungicida.

Foto: mr. sc. Dražen Kaučić
  • 4.167
  • 627
  • 1

Proteklih sedam dana maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 30.4ᵒC (Ogulin), sjeverozapadu zemlje 32.6ᵒC (Zagreb), istoku 33.6ᵒC (Slavonski Brod), Istri 34.5ᵒC, a u Dalmaciji i do 35.3ᵒC. I zato biljke ne prestaju doživljavati temperaturni stres, a neke ratarske kulture, ali i voće nastavlja s ubrzanom zriobom. Primjerice, već danas a u odnosu na proteklu godinu najavljujemo raniju berbu vinskih sorata grožđa. Nema sumnje, to je posljedica veće akumulirane topline od 1. travnja do 20. kolovoza ove godine ne samo u Varaždinu nego i u Osijeku i za 9%.  

Tlo je vrlo suho. Sadržaj vode u tlu na lakim tlima jednak je točki venuća, a to znači da će mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom uskoro početi venuti. Nažalost i otkosi krmnih kultura znatno su manji od očekivanih. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno u gorju 1 mm do 23 mm, na sjeverozapadu 1 mm do 19 mm, istoku 2 mm do 26 mm, Istri 1 mm do 24 mm, a u Dalmaciji 1 do 42 mm oborine. No, bilanca vode u tlu je ipak negativna, jer se iz tla procesom evapotranspiracije prosječno na dan gubilo i više od 5 litara vode.  

Sve do petka poslijepodne na sjeverozapadu zemlje, te u gorju, dani će biti suhi, a maksimalna će temperatura zraka narasti i do 34ᵒC. Sunce će sijati i do 11 sati na dan.

Na istoku zemlje oborine očekujemo u nedjelju. Do tada maksimalna će temperatura zraka narasti također do 34ᵒC a i Sunce će sijati prosječno 11 sati na dan. Oborine u Istri, te u Dalmaciji također očekujemo tijekom subote i nedjelje. Međutim, do tada Sunce će prosječno sati i po 12 sati na dan.

Vrijedno je istaknuti kako će u cijeloj Hrvatskoj do petka akumulacija topline biti veća od prosjeka. I zato, ubrzana zrioba svih poljoprivrednih kultura se nastavlja. Najavljena promjena vremena tijekom petka, subote i nedjelje pogodovat će biljkama s kratkim korijenovim sustavom.

Savjetujemo vinogradare koji razmišljaju o berbi da provjere posljednji datum prskanja protiv biljnih bolesti. Pripazimo na karencu korištenih fungicida. 

Povrćarima čiji su plodovi dozreli savjetujemo da ih prije najavljene oborine, odnosno do petka pokupe.   


Tagovi

Prognoza Toplo Suho Evapotranspiracija


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]