Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.07.2021. 13:30

Vrući afrički zrak ne prestaje pritjecati - vode u tlu sve je manje

Ne samo visoke temperature zraka, nego sad već i nedostatak vode u tlu, kod mnogih će biljaka ostaviti trag. Životinjama osigurajte dovoljno tekućine, savjetuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.635
  • 316
  • 0

Vruće je bilo i proteklih sedam dana. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 33℃, na zapadu 34℃, a istoku i uzduž Jadrana i do 36℃. Biljke kao da ne prestaju biti pod utjecajem temperaturnog stresa. Da stvar bude gora u tlu je vode sve manje, pa neke kulture trpe i od njezina nedostatka. Navodnjavati se moralo svakog dana.

Nažalost, oborine proteklih dana nije palo dovoljno za biljke s kratkim korijenovim sustavom. Ukupno je na istoku palo 2 do 5 mm, zapadu 1 do 4 mm, dok je u gorju i uzduž Jadrana nije bilo. Prognostički modeli i u danima koji dolaze ne predviđaju veće količine.

Kako će nad naše krajeve i dalje pritjecati vrući afrički zrak, epizoda toplinskog vala se nastavlja. U zraku će biti pijeska, pa će atmosfera biti zamućena. Dnevna će temperatura zraka krajem tjedna narasti ponegdje ne samo na južnom Jadranu, nego ponegdje i na kopnu do 27℃, ali i do 38℃. Uzduž Jadrana, klime u zatvorenom prostoru radit će i noću jer će se temperature spuštati na samo 27℃.

UV indeks bit će vrlo visok. Upozoravamo da trudnice, djeca i srčani bolesnici ne izlaze na otvoreni prostor u vremenu od 10 do 17 sati. Alkohol treba izbjegavati, a vodu piti što češće. Obroci hrane moraju biti mali, ali zato se moraju konzumirati što češće. Naša odjeća mora biti lagana, svijetla i široka. Ako u kućama i stanovima nema sistema hlađenja, savjetujemo da tijelo omotamo mokrim ručnicima

Svi radovi na otvorenom moraju se obavljati tijekom ranih jutarnjih ili kasnih poslijepodnevnih sati. Biljke s kratkim korijenovim sustavom moraju se svakodnevno navodnjavati s najmanje 5 l vode po četvornom metru. Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika ne bi smjeli obavljati tijekom podneva, već tijekom jutra kad na lisnoj masi više ne bude rose.

Vinogradarima su ovo posljednja prskanja protiv pepelnice i plamenjače, te zato treba dobro razmisliti koje fungicide upotrijebiti.

Kako će dani biti vrući, stočarske nastambe treba provjetravati, a životinjama osigurati dovoljno vode za piće. Ne zaboravimo, apetit životinja tijekom vrućih dana opada, pa je i količina dobivenog mlijeka manja.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.