Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.06.2019. 15:00

Vrhunac vrućine sutra, dokad će trajati ovaj toplinski val?

Vruće i vlažno vrijeme pogoduje razvoju biljnih bolesti i štetnika pa se zato prskanja moraju obavljati na vrijeme, savjetuje naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/tomert
  • 2.660
  • 184
  • 0

Da, protekli su dani bili pravi lipanjski, tj. vrući, kišoviti, ali i dani s jakim vjetrom te ponegdje i tučom. Proteklih sedam dana oborine je najviše palo na istoku i zapadu Hrvatske, a najmanje u Istri i Dalmaciji. Ukupno je izmjereno na istoku 43 do 47 mm, zapadu 15 do 52 mm, Lici i Gorskome kotaru 14 do 27 mm, a u Dalmaciji tek ponegdje samo 0.2 mm oborine. I zato biljke s kratkim korjenovim sustavom na kopnu konačno nisu trpjele od nedostatka vode u tlu. No, tlo je uzduž Jadrana ipak bilo vrlo suho, a ono se na 5 cm dubine zagrijalo u 14 sati u Dubrovniku do 39℃, a u Rabu i do 40℃.        

Vrhunac vrućine bit će sutra kad će dnevna temperatura zraka narasti uzduž Jadrana do 35℃, a na kopnu i do 36℃. Dakle, toplinski će val trajati kratko. Međutim, bit će izuzetno snažan. Već u petak očekujemo lagani pad temperature zraka. Dani vikenda na kopnu više neće biti vrući.

Do tada ne zaboravimo i životinjama u nastambama osigurati dovoljno svježeg zraka. Naime, produktivne sposobnosti životinja u neprimjerenim uvjetima boravka u zatvorenom prostoru opadaju, jer raste potreba za vodom, a opada konzumacija hrane. Biljkama na otvorenom koje će doživljavati temperaturni stres ne možemo pomoći.

Ovog tjedna oborine uzduž Jadrana ne očekujemo. U središnjoj Hrvatskoj lokalni pljuskovi mogući su u noći na petak.  Dakle, tlo će u cijeloj Hrvatskoj do kraja tjedna biti suho. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trpjet će od nedostatka vode u tlu. Samo svakodnevnim navodnjavanjem tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslije podnevnih sati s najmanje 5 litara vode po četvornom metru biljkama možemo osigurati normalne uvjete za njihov rast i razvoj. Ne zaboravimo pore na tlu što prije plitkom obradom tla zatvoriti, jer i one ubrzavaju isušivanje tla.

Akumulacija topline veća od prosjeka ubrzat će dozrijevanje ozimih ratarskih, ali i povrtlarskih kultura uzgajanih na otvorenom. Cvatnja vinove loze je završila pa su jagode iz dana u dan sve krupnije. Infekcija plamenjačom i pepelnicom prisutna je u nasadima koji se ne prskaju u zato predviđenim terminima (svakih 7, 10 ili 14 dana) ili ne s pravilno odabranim preparatima. No, suhe dane ovog tjedna vinogradari i voćari sigurno će iskoristiti za preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika.

Suhe i vruće dane iskoristit će i stočari za kosidbu krmnih kultura, jer će se one nakon kosidbe vrlo brzo sušiti. Savjetujemo da se tijekom boravka na otvorenom adekvatnom odjećom zaštitimo od UV zračenja, a koje će ovih dana biti vrlo visoko.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme Toplinski val


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!