• Bablje ljeto
  • 10.09.2020. 15:00

Vrelo bablje ljeto u rujnu - čekaju nas iznadprosječne temperature

U nekim dijelovima Europe ovog vikenda živa u termometru bi se mogla popeti i do 36°C što nije uobičajeno za ovaj dio godine. Iznadprosječno toplo se očekuje sve do kraja mjeseca.

Foto: Depositphotos/gpagomenos
  • 220
  • 22
  • 0

Do sredine rujna možemo očekivati ljetno vrijeme, a iznadprosječne temperature grijat će cijelu Europu. Servis za vremensku prognozu Severe-weather upozorava da bi se u nekim dijelovima kontinenta živa u termometru mogla popeti i na 36°C, što nikako nije uobičajeno za ovaj dio godine.

Zatopljenje već od vikenda

Od ovoga se vikenda najavljuje zatopljenje, a u mnogim je područjima već sada toplo. Predviđaju se temperature od 30 do 36°C, a anticiklona će se proširiti velikim dijelom Europe i donijeti stabilno i vrlo neuobičajeno vrijeme za ovo doba godine.

Topla advekcija, odnosno horizontalno kretanje toplijeg zraka iznad hladnije podloge, započinje u subotu kada se ona počinje premještati iz južne u srednju i zapadnu, a u nedjelju se očekuje njeno širenje od juga prema sjeveru.

Suša Europi prijeti i ove godine?

Tada će nad srednjom, istočnom i zapadnom dijelu kontinenta temperature biti 6 do 10°C iznad dugoročnog prosjeka. Topao se dan prognozira širom Balkana, istočne Europe, sjeverne Španjolske, Francuske i srednje Europe. 

U ponedjeljak će biti 10°C više od prosjeka i u sjevernim dijelovima Njemačke, Danskoj i Velikoj Britaniji, a osobito topao dan bit će u Francuskoj te balkanskim državama, prognoziraju na ovom servisu. Slično vrijeme očekujmo i u nastavku tjedna.

Zahlađenje tek krajem mjeseca?

Pišu kako se u nedjelju 20. rujna, na našem području mogu očekivati temperature od 32 do čak 35°C. U Francuskoj i do 33°C, a 28°C na jugu Njemačke dok će u Engleskoj biti svega 20-ak °C.

Što nam donosi jesen - u jugoistočnoj Europi gotovo zimsko vrijeme

Iz servisa napominju kako će 21. rujna, vruće s temperaturom oko 35°C biti u Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Turskoj.

Sredinom toga tjedna dogodit će se zahlađenje u zapadnoj Europi dok u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj i dalje ostaje toplo, a nešto niže temperature i u cijeloj južnoj i središnjoj od Italije, Hrvatske, Mađarske, Srbije do Rumunjske.

Dakle, prvi dio jeseni donosi nam vrlo tople dane bez oborina. Stoga dobro planirajte predsjetvenu obradu zemljišta kao i samu sjetvu. Pratite prognozu kako vam vrijeme ne bi pomrsilo planove. 

Optimalan rok sjetve: Ozimine je bolje sijati malo kasnije nego prerano

Podsjetimo, optimalan rok sjetve ozimina se zbog globalnog zatopljenja pomaknuo i sve je bliži kraju listopada. 


Tagovi

Vrijeme Vremenska prognoza Bablje ljeto Rujan Toplotni val


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »