Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.10.2021. 11:00

Vlažnost tla uskoro će biti povoljna za duboku obradu, ali i za ulazak kombajna na oranice

Vrijeme će idućih dana biti povoljno za poljodjelske radove, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić, ali i upozorava na pojavu mraza.

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 2.548
  • 188
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je jednaka višegodišnjem prosjeku. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 17ᵒ C (Ogulin), zapadu 20ᵒ C (Zagreb-Maksimir), istoku 21ᵒ C (Slavonski Brod), a uzduž Jadrana do 24ᵒ C (Komiža).

No, jutra su na kopnu bila hladna. Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sat spustila u Varaždinu na -1ᵒ C , a u Gospiću na -2ᵒ C. Tlo je u cijeloj zemlji vrlo vlažno. Proteklih je dana ukupno izmjereno na istoku 53 do 72 mm, zapadu 46 do 114 mm (Sisak), u gorju 59 do 232 mm (Ogulin), a uzduž Jadrana 45 do 123 mm (Hvar) kiše. Upravo zato poljodjelski se radovi nisu mogli obavljati. Vrijedno je istaknuti kako je ponegdje u gorju bilo i pojave snijega, ali se na tlu nije dugo zadržao.

I tako, nakon osjetnog zahladnjenja slijedi postepeni rast temperature zraka. Najtoplije će biti u nedjelju kad će dnevne vrijednosti temperature narasti u gorju do 14ᵒ C, istoku i zapadu 16ᵒ C, a uzduž Jadrana do 20ᵒ C. Pojavu mraza na istoku i zapadu očekujemo u subotu i nedjelju, dok će u gorju njegove pojave biti svakog jutra. 

Kišu sve do sredine idućeg tjedna ne očekujemo. Suhe dane treba iskoristiti za pripremu tla pred jesensku sjetvu, gnojidbu voćnjaka vinograda s gnojivima u kojima prevladava sadržaj fosfora,  ali i za čišćenje vrtova od trulih plodova i lišća. Tijekom podneva kad će biti najtoplije savjetujemo da se podrumske prostorije provjetravaju, ali i očiste od nepotrebnih stvari. Ne zaboravimo motike, lopate i grablje oprati, osušiti i pospremiti na suha mjesta. 

Boravak u prirodi ovog tjedna po suhom vremenu može biti itekako koristan. Osim branja kestena i raznih gljiva, upravo sada pravo je vrijeme vađenja korijena maslačka. On ovog mjeseca obiluje eteričnim uljima. Kad ga izvadimo iz zemlje prvo se mora dobro oprati, a zatim osušiti na tamnom i prozračnom mjestu. Tako suh mora se usitniti te pomiješati sa suhim i usitnjenim listićima mente.

Korijen maslačka bogat je kalijem, a sadrži vlakno koje potiče rast "dobrih" bakterija u probavnom sustavu. No, korijen maslačka regenerira jetru, pomaže osobama koje žele smršaviti, jer potiče probavu. Redovito pijenje čaja pospješuje i regulaciju šećera u krvi.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]