Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.05.2020. 13:30

Vjerojatnost za pljuskove je velika

Sušenje sijena, te preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljat će se teško, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Karolina Rastija
  • 667
  • 27
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj ispod prosjeka. Pomalo nevjerojatno, ali ipak istinito da se pri tlu temperatura zraka spustila u Osijeku na 2℃, a u Varaždinu i Slavonskom Brodu na samo 1℃. Ukupno izmjerene količine oborine najmanje su uzduž Jadrana te se njihove količine kreću od 1 do samo 2 mm. U gorju su količine najveće. Izmjereno je 17 do 67 mm.

Vrijedno je istaknuti kako je na istoku palo 9 do 31, a na zapadu Hrvatske 24 do 37 mm oborine. Upravo zbog navedenih količina tlo je uzduž Jadrana još uvijek suho. No, ono je ponegdje ipak suho i na istoku uglavnom na lako propusnim tlima.  

U danima koji dolaze, a to je sve do ponedjeljka vrijednosti dnevnih i jutarnjih temperatura zraka mijenjat će se vrlo malo. Vrijedno je istaknuti kako na istoku i zapadu jutarnja temperatura zraka neće prelaziti 10℃, a dnevna 20℃. Kako će akumulacija topline biti manja od prosjeka, rast i razvoj ratarskih i povrtlarskih kultura bit će usporen. No, i nastup feno faza voćaka i vinove loze kasnit će u odnosu na proteklu godinu.

Bit će promjenjive naoblake, pa će tijekom dana biti i vedro, ali i oblačno. Vjerojatnost za pljuskove postoji svakog dana. U takvim uvjetima kad će vlaženje lisne mase biti često, neke će se biljne bolesti širiti vrlo brzo. I zato, savjetujemo da se za tretiranja koriste sistemični fungicidi uz dodatak okvašivaća.

Iako je rast krmnih kultura usporen, kosidba je počela. Sušenje sijena bit će teško. Savjetujemo da se sluša dnevna vremenska prognoza, što znači da se kosidba, ali preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika planiraju u dane s najmanjom vjerojatnošću za oborine.

U danima kad će pljuskovi vrlo često vlažiti tlo, rast korova bit će intenzivan. Savjetujemo da se oni pravovremeno uništavaju ne samo plitkom obradom, nego i pravilno odabranim herbicidima.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]