Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.11.2019. 15:05

Uskoro snijega može biti i u nizinama

I ovaj tjedan naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi iscrpnu prognozu, ali i savjete koje radove obavljati u skladu s vremenom.

Foto: Pixabay/Michael Gaida
  • 2.951
  • 231
  • 0

Proteklih sedam dana ponovno je bilo toplije od prosjeka. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka uzduž Jadrana za 50%, na istoku i zapadu Hrvatske oko70%, a u gorju za 80%. Upravo zato ne čudi nas da je ponegdje došlo do ponovnog kretanja vegetacije nekih voćaka. I livade su još uvijek tamno zelene boje, a lišće s bjelogorice nikako da počne jače opadati.

Ovaj mjesec stvarno nikako neće opravdati ime koje mu je dodijeljeno, tj. studeni. Pa da čovjek ne povjeruje kako je proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla na istoku Hrvatske do 18℃, a na jugu Dalmacije i do 23℃.  Samo je jednog jutra na 5 cm od tla izmjereno u gorju -1℃, na zapadu -2℃, a na istoku zemlje -3℃.  

Oborine su bile česte, a ponegdje i obilne. Na istoku je ukupno izmjereno 4 do 6 mm, zapadu 10 do 16 mm, u gorju 18 do19 mm, a uzduž Jadrana 5 do 44 mm. Spomenute količine posljedica su umjereno vlažnog tla na istoku Hrvatske, a vrlo vlažnog u ostalim dijelovima zemlje. Navedena vlažnost tla uzduž Jadrana, ali i na zapadu zemlje razlog je da se duboka obrada tla ne može obavljati, dok povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom trpe od viška vode u tlu. Osim navedenog, berba agruma na jugu Dalmacije obavlja se teško, jer prikolice vučene traktorima zbog vrlo vlažnog tla ne mogu ulaziti u nasade.

Kako se ovom mjesecu bliži kraj, vrijedno je istaknuti da je od početka mjeseca do danas broja dana s oborinom bilo u Osijeku 7, Slavonskom Brodu 11, Varaždinu 13, Zagrebu 14, Ogulinu 17, Šibeniku 18, a u Splitu i Zadru 21. Nema sumnje, vrlo velik broj dana s oborinom, ali ponegdje i obilne ukupne količine oborine ovog mjeseca dugo će se pamtiti.  

U danima koji dolaze vrijeme ponovno neće biti po volji poljodjelaca. Ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana oborine očekujemo u četvrtak, petak i subotu. Količine ponegdje ponovno mogu biti obilne. Dnevna temperatura zraka narast će na kopnu do 14℃, a uzduž Jadrana do 17℃. Od nedjelje očekujemo postepeni pad temperature zraka. Tijekom ranih jutarnjih sati u nedjelju će se vjerojatno temperatura na kopnu spustiti ispod točke smrzavanja. No, slobodni smo najaviti i mogućnost padanja snijega u nizinama tijekom ponedjeljka i utorka. Eto, kako snijega nije bilo na blagdan Sv. Kate, on nam ipak dolazi ali sedam dana kasnije.

U subotu je blagdan Sv. Andrije, pa Andrije neka Vam je sretan imendan! Iako pučka izreka kaže: "Sv. Andrija kabanice dijeli“, tog dana oborine ne očekujemo. Prisjetimo se kako na grčkom jeziku Andrija znači hrabrost i jakost. Možda su upravo zato Andrije ne samo pametni, nego snažni i hrabri ljudi. Međutim, kako slikari Andriju prikazuju na križu u obliku slova X, taj se križ zove Andrijin križ, a nalazimo ga na mjestima gdje cesta prelazi preko željezničke pruge bez osiguranja prijelaza branicima.

I tako malo pomalo, studenom uskoro dolazi kraj. Poljodjelskih će radova uskoro biti još manje, ali to ne znači da vinograde i voćnjake ne obilazimo štiteći ih od divljači, a na nagnutim terenima od erozije. Odvodne kanale treba i dalje čistiti kako se ozimi usjevi ne bi našli pod vodom.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.