Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.02.2020. 13:30

Uobičajeno je da krajem mjeseca zahladi pa se i snijegu još uvijek možemo nadati

Oborine, ali u malim količinama u petak i utorak neće utjecati na tijek rezidbe voćaka i vinove loze, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.910
  • 159
  • 0

Kako je i proteklih sedam dana bilo iznadprosječno toplo za ovo doba godine, na livadama su se pojavili žuti cvjetovi jaglaca, a u šumarcima šafrani i visibabe, dok lijeska praši. I da ne mjerimo, to je znak da su i srednje dnevne temperature zraka nekoliko uzastopnih dana bile oko 5℃. Uostalom, kako i ne bi kad je dnevna temperatura zraka narasla u gorju do 14℃, na zapadu Hrvatske 16℃, istoku 18℃, a uzduž Jadrana i na otocima do 20℃. Možda bi kolanje sokova u višegodišnjim kulturama već i počelo da jutra ipak nisu bila hladna. Na 5 cm od tla tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se spustila u Zadru na -4℃, Pazinu i Zagrebu -8℃, Gospiću -9℃, a u Slavonskom Brodu i na -10℃.

Ratare na istoku sigurno vesele oborine u količini od 11 do 13 mm. Koliko god nam izgleda da je njihova količina mala, dobro su došle za ozime ratarske kulture koje ponegdje trpe od nedostatka vode u tlu. Na zapadu je ukupno izmjereno 1 do 8 mm, u gorju 1 do 5 mm, Istri 1 do 2 mm, dok u Dalmaciji njihove pojave nije bilo.  

U danima koji dolaze ponovno će biti iznadprosječno toplo. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka uzduž Jadrana za 10 do 20 %, gorju i na istoku 60%, a na zapadu i za 80%.  Dnevne će temperature zraka na zapadu i istoku narasti u petak do 12℃, a u ponedjeljak i utorak i do 17℃. No, jutra će u danima vikenda ipak biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. Oborine očekujemo samo tijekom prijepodneva u petak, ali i u utorak.

Dakle, uglavnom suhi dani s promjenjivom naoblakom bit će po volji voćara, vinogradara, ali i uzgajivača agruma. Rezidba će se samo nakratko prekinuti. Kako će vlažnost tla biti uglavnom umjerena, traktori će moći ulaziti na oranice obavljajući prihranu ozimih kultura. Nema sumnje, čistit će se kanali, ali i zapušteno zemljište. Ratarima savjetujemo da polako obavljaju i pripremu tla za sjetvu jarih usjeva. Povrtlari će jedva dočekati vrijeme kad će na otvorenom sijati bob mahunar, mrkvu, peršin, rotkvicu, radić, a saditi češnjak i kelj. No, i voćari pa i vinogradari kupovat će sadni materijal te početi pripremati tlo za sadnju.   

Poljodjelce sigurno zanima pojava snijega na tlu. Naš je odgovor da snijega idućih 10 dana sigurno neće biti. Podsjećamo kako je ipak uobičajeno da krajem veljače osjetno zahladi te oranice prekrije snijeg. Upravo je to razlog kako se snijegu ovog mjeseca ipak još uvijek možemo nadati.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.