Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.03.2020. 13:25

Uistinu je ožujak "lažac". Bit će toplije, ali ne zadugo

Voćkama i povrtlarskim kulturama i dalje prijeti smrzavanje pa razmislite o zaštiti, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.746
  • 185
  • 0

Vrijeme proteklih dana jako dobro potvrđuje ime koje je narod pridodao ovom mjesecu. Da, uistinu je ožujak pravi "lažac". U petak, pa i u subotu dani su bili topli. Osjećali smo se kako da je već početak svibnja, a ne konac ožujka. Dnevne temperature zraka narasle su uzduž Jadrana do 21℃, na istoku i zapadu Hrvatske 23℃, a u gorju i do 24℃. U nedjelju, ponedjeljak i utorak osjetno je zahladilo. Na 5 cm od tla temperatura se spustila u Splitu, Križevcima i Varaždinu na -5℃, Ogulinu -6℃, a u Osijeku i na -9℃.

Snijeg na tlu već jučer pa i danas pada ne samo u gorju nego i u nizinama. Njegova je visina danas bila u Zagrebu 3 cm, Vinkovcima 18 cm, Daruvaru 33 cm, Ogulinu 35 cm, a u Delnicama 42 cm. Šteta od spomenutih temperatura sigurno će biti na voćkama koje cvatu. No, na vinovoj lozi štete ako i bude one će biti vrlo male jer su pupovi tek ponegdje, ali i ovisno o sorti nabubrili i vrlo malo otvorili. Šteta će sigurno biti i na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, a koje se nisu na vrijeme zaštitile.

Ratari su pojavom snijega zadovoljni. Ukupno je proteklih dana izmjereno na istoku Hrvatske 9 do 50 mm, zapadu 2 do 17 mm, a u gorju 6 do 24 mm oborine. Vjerujemo kako je konačno tlo barem donekle vlažno, a i ozime kulture više ne trpe od nedostatka vode u tlu.

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će manja od prosjeka u Istri za 10 do 15%, na istoku i zapadu Hrvatske, te uzduž Jadrana 30 do 50%, a u gorju i za 70 do 80%. Još sutra te u petak jutra će biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. Međutim, u subotu i nedjelju osjetno će zatopliti. Tlo će se vrlo brzo osušiti. Dnevne će temperature narasti na istoku i zapadu do 16℃, a uzduž Jadrana i do 19℃.

Nažalost, tako toplo i suho vrijeme potrajat će vrlo kratko. Već u utorak jutra će ponovno biti hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti ispod točke smrzavanja. Savjetujemo da se već u nedjelju, a posebno u ponedjeljak razmisli kako zaštititi voćke i povrtlarske kulture od smrzavanja. Snijeg na kopnu, a kiša uzduž Jadrana rastužit će voćare, ali i ratare koji pripremaju tlo za proljetnu sjetvu.

Po ne znamo koji put, savjetujemo u danima vikenda - korove ne palite. Najbolji primjer kako vatra na otvorenom može izbjeći kontroli su požari proteklih dana u Dalmaciji. Kako uništavati korove, postoje brojni načini. Malčiranje te zatim plitka obradom tla jedan je od načina kako se riješiti korova. Normalno, nismo zaboravili i tretiranja zakorovljenih površina odgovarajućim herbicidima, ali samo kad se očekuje pojava oborina.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]