Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.02.2016. 11:30

Turbulentno i nepredvidivo proljeće u Europi

Vremenska prognoza za Europu: učestale oluje i neobično visoke temperature.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com
  • 1.231
  • 141
  • 0

AccuWeather je zadnjih godina poprilično točan u svojim dugoročnim prognozama. Većina njihovih prognoza je bila gotovo u potpunosti točna - od preklanjskih poplava, preko vrelog prošlogodišnjeg ljeta, do ove blage zime. Objavljena je i dugoročna prognoza za proljeće u Europi.

Ukratko, čini se da ove godine nece biti mrazeva u travnju, a možda ni u kasnom ožujku u kontinentalnoj Hrvatskoj. Prema ovoj prognozi, čekaju nas natprosječno topao ožujak, travanj i svibanj, a u dijelu Hrvatske su moguće i veće količine kiše.

Promjenjivi proljetni uvjeti

Kako zima prelazi u proljeće, promjenjivi vremenski uvjeti donose cijeli spektar vremenskih pojava u Europu. Od snažnih vjetrova i oluja do dramatičnih promjena temperatura i dužih perioda toplog vremena. Ozbiljne vremenske nepogode varirat će od čestih poplava do grmljavinskog nevremena koje oštećuje sve, od usjeva do stambenih objekata. Suša je moguća u ožujku, travnju i svibnju.

Oluje, vjetrovi, suša: sve je moguće!

Vlažno vrijeme s olujama tijekom proljeća najviše će biti izraženo na sjeveru Španjolske, Francuskoj i Njemačkoj. Oluje će zahvatiti zapadnu Europu s udarima na Francusku, Nizozemsku, Belgiju i Njemačku. Aktivne vremenske neprilike koje su bile konstantne tijekom zime nastavit će se i u proljeće, a oluje s Atlantika će donijeti učestale kiše i snažne vjetrove.

Naleti oluja će pojačati mogućnost za poplave u Francuskoj, ali donijeti i oštećujuće vjetrove kroz sezonu. Dok će obalno područje iskusiti najsnažnije vjetrove, a u središnjoj i sjevernoj Francuskoj uključujući i Pariz, moguće je da brzina vjetra dosegne i 85 km/h. S druge strane, topao zrak i vlaga s Mediteranskog mora će uzrokovati jaka olujna nevremena.

Jača suša za Portugal i Španjolsku

I dok se očekuje da će velika količina padalina u Portugalu i Španjolskoj donijeti vlagu, središnji i sjeverni dijelovi zemalja pretrpjet će još jednu sezonu niskih padalina.

"Dijelovi južne Španjolske primili su samo 20 do 30% normalnih padalina tijekom zimske sezone i to će se nastaviti i u proljeće", govore meteorolozi. Suša se pogoršala tijekom prošlih godina, a to će se negativno odraziti posebno na nasade masline i cijene maslinovog ulja.

Toplo vrijeme u Italiji, na Balkanu i Ukrajini

Proljeće će biti u punoj snazi od Italije do Balkana, dok se u Ukrajini očekuje neobično toplo i sušnije vrijeme. Zbog zračne mase s Mediterana bit će moguće i oluje te poplave, a posebno oko područja Milana, Venecije, Zagreba, Ljubljane i Budimpešte.

Tijekom kasnog proljeća, topliji zrak s Balkanskog poluotoka se očekuje da će donijeti topiji period Poljskoj i Bjelorusiji te prekinuti dugi period hladnoće i omogućiti dobar početak za raszvoj usjeva.

Foto: Peter Wollinga/bigstockphoto.com


Tagovi

Vremenska prognoza AccuWeather Suša Španjolska Belgija Portugal Belgija Nizozemska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]