Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.02.2024. 12:00

Topla veljača - hladan ožujak?

Tlo je na sjeverozapadu umjereno vlažno, a na istoku danas već i vrlo suho. Stižu li oborine?

Foto: Maja Celing Celić
  • 50.415
  • 2.531
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana akumulacija topline bila je u cijeloj Hrvatskoj veća od prosjeka i za 80 posto. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 18℃, na istoku i sjeverozapadu 19℃, a uzduž Jadrana i do 20℃. Jutra su ipak bila hladna. Pri tlu se tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Šibeniku na -1℃, Osijeku -4℃, a u Zagrebu i na -6 ℃.

Oborine je bilo, ali ponegdje i u vrlo malim količinama. Tlo je na sjeverozapadu umjereno vlažno, a na istoku danas već i vrlo suho. Uostalom pa kako i ne bi kad je proteklih 20 dana u Osijeku bilo samo 2 dana s oborinom, pri čemu je ukupno palo i manje od 3 litre na četvorni metar. Prisjetimo se kako je i prošle godine u veljači tlo na istoku i sjeverozapadu bilo vrlo suho. Vrijedno je istaknuti da je višegodišnji prosjek oborine za Osijek u veljači 42 l na četvorni metar, a ove godine bojimo se da će ondje ukupno pasti i manje od 5 l na četvorni metar.

Iz navedenog nije teško zaključiti da ozime kulture trpe od nedostatka vode u tlu. Negativnih će posljedica sigurno biti.

Prognoza oborine do kraja tjedna nije nimalo dobra. Očekujemo ih tek tijekom subote i nedjelje, ali ako ih uistinu i bude količine će biti vrlo male, odnosno nedovoljne da promjene vlažnost tla. Savjetujemo da se biljke osjetljive na niske temperature zraka tijekom noći pokrivaju. Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu je moguća pojava mraza ne samo u gorju, nego na istoku i na sjeverozapadu zemlje.

Dnevne će temperature zraka biti ponovno veće od prosjeka za kraj veljače. Njihove će vrijednosti narasti do kraja tjedna na istoku i sjeverozapadu i do 17℃, te će akumulacija topline biti veća od prosjeka i za 50 posto. Tijekom subote i nedjelje očekujemo nešto niže vrijednosti dnevne temperature zraka, ali još uvijek veće od prosjeka. No, u gorju i sjeverozapadu ponegdje ponovno može biti pojave slabog mraza. Staklenike i plastenike trebat će noću ne samo zatvarati, nego i zagrijavati.

Voćari, vinogradari, ali i uzgajivači agruma nastavit će s rezidbom. Savjetujemo Vam da se na mjestima reza rane premažu voskom. Sada je vrijeme i za gnojidbu te popravljanje armature višegodišnjih nasada. Povrtlarima s malim obradivim površinama savjetujemo da polako duboko iskopaju tlo pripremajući ga za ranu proljetnu sjetvu. Vjerujemo kako mnogi voćari i vinogradari razmišljaju i o sadnji. Savjetujemo da se sadni materijal što prije kupi, te pravilno odabere mjesto buduće sadnje.

Vrlo je vjerojatno da će ove godine veljača biti topla, a to nije dobro. Jedna stara pučka izreka kaže: "Topla veljača - hladan ožujak“.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Suho tlo Dražen Kaučić Oborine


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.