Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.05.2020. 12:00

Tlo je ponovno suho, a oborine očekujemo tek idući tjedan

Vode u jezerima, ali i u vodotocima potoka i rijeka sve je manje. Većina će osoba koje pate od alergije ovih dana imati tegobe jer je koncentracija peludi trava vrlo visoka, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.750
  • 78
  • 0

Proteklih je dana dnevna temperatura zraka narasla uzduž Jadrana do 25℃, gorju 26, a na istoku i zapadu Hrvatske i do 28℃. Vrijedno je istaknuti kako se na 5 cm od tla tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustila u Varaždinu i Gospiću i na -2℃. Oborine je bilo, ali još uvijek nedovoljno za posijane ratarske i povrtlarske kulture. Ukupno je na zapadu izmjereno 5 do 15 mm, a na istoku zemlje tek 2 do 8 mm oborine. Uzduž Jadrana ukupne se količine kreću od 1 do 7 mm. No, na sjevernom Jadranu ipak je izmjereno ponegdje i 27 mm oborine.

Dakle, tlo je na oranicama gdje su posijane ratarske i povrtlarske kulture i dalje suho. Veće količine oborine itekako bi dobro došle, jer će se tlo u danima zbog velikog gubitka vode iz tla procesom evapotranspiracije vrlo brzo sušiti.     

Idućih će dana akumulacija topline biti u granicama prosječnih višegodišnjih vrijednosti. Dnevna temperatura zraka narast će sljedeća dva dana u gorju do 20℃, na zapadu 25℃,a na istoku i do 29℃. U subotu će na kopnu zahladnjeti. No, u nedjelju uzduž Jadrana dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti i do 27℃. Osjetno toplije dane očekujemo u ponedjeljak i utorak kad ponegdje na krajnjem istoku dnevna temperatura zraka može narasti i do vrućih 30℃. Jutra će u cijeloj zemlji biti najhladnija u subotu, kad temperatura ne samo u gorju, nego i na istoku i zapadu neće prelaziti 10℃.

Oborine, ali u vrlo malim količinama u gorju, te na krajnjem jugu Dalmacije očekujemo u subotu. Vrijedno je istaknuti kako će sve do ponedjeljka na cijelom prostoru Hrvatske sadržaj vlage u tlu biti u opadanju. Najveća vjerojatnost za oborine u cijeloj Hrvatskoj je tijekom utorka. Tog dana ponegdje mogu pasti i veće količine oborine. Do tada samo svakodnevnim navodnjavanjem biljkama s kratkim korijenovim sustavom možemo osigurati normalne uvjete za njihov rast i razvoj.

U danima koji dolaze uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika u voćnjacima i vinogradima biti će vrlo povoljni. Savjetujemo da se zbog naglog porasta lisne mase preventivna prskanja provedu svakako prije najavljene oborine u utorak.  

Kako će idući dani biti suhi i uglavnom sunčani, upozoravamo na visoku koncentraciju peludi trava. Većina će osoba koje pate od alergije imati tegobe.   

I na kraju, dozvolite mi da Vas obavijestim kako ove godine obrana od tuče u Hrvatskoj više neće biti kao nekada u davna vremena, kad su na upozorenja s radarskih centara ispaljivane protugradne rakete. Kad će se nad poljima, vinogradima i voćnjacima pojaviti crni oblaci pa kad sijevne, zapucaju munje tko će braniti naše poljoprivredne kulture? Opet će kao nekada u davna vremena crkvena zvona zvoniti i zvoniti nadajući se da tuče možda neće biti.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.