Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.10.2018. 15:00

Tlo je po volji ratara koji ulaze kombajnima u oranice, ne i onih koji ga pripremaju za jesensku sjetvu

I ovoga tjedna poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu!

Foto: Bigstockphoto/adrianocz
  • 2.116
  • 105
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana ponovno je bilo toplije od prosjeka za ovo doba godine. Maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 21ᵒ C ( Ogulin), na zapadu Hrvatske 24ᵒ C (Bjelovar), istoku (Osijek) i u Istri (Pazin) 25ᵒ C, a u Dalmaciji do 27ᵒC ( Hvar ). I zato se kombajniranje ratarskih kultura, ali i berba agruma te maslina obavljala po toplome, ali i suhom vremenu. Ne iznenadimo se ako na nekim voćkama uzduž Jadrana primijetimo pojavu pupanja. To je posljedica spomenutog iznad prosječno toplog ali i vlažnog vremena.   

Oborine je bilo tek ponegdje u vrlo malim količinama, ali samo u gorju, Istri i Dalmaciji. Na zapadu i istoku Hrvatske tlo je danas ponegdje vrlo suho. Takvo stanje tla po volji je ratara koji kombajnima ulaze na oranice, ali ne i onih koji pripremaju tlo za jesensku sjetvu. Vlažnost tla povoljna je samo na teškim tlima, na tlima uz vodotoke rijeka, te u gorju.

Uzgajivači cvijeća na otvorenom s osmjehom na licu promatraju lončanice namijenjene grobovima za Dan mrtvih. Kako pojave mraza nije bilo, cvijeće se normalno razvija. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se ne samo na istoku i zapadu Hrvatske, već i u gorju na 1ᵒ C.  

Vrijedno je istaknuti kako je tlo još uvijek toplo. Na 5 cm dubine ono se tijekom podneva zagrijalo proteklog tjedna u gorju do 20ᵒ C, zapadu 23ᵒ C, istoku 24ᵒ C, a u Dalmaciji i do 27 ᵒ C. I zato neke posijane povrtlarske kulture uzduž Jadrana dobro niču.

U danima do četvrtka maksimalna će temperatura zraka narasti u gorju do 19ᵒ C, zapadu 22ᵒ C, Istri 24ᵒ C, a na istoku, te u Dalmaciji i do 25ᵒ C.  Pojavu mraza ne očekujemo, jer će se minimalna temperatura zraka spustiti u Dalmaciji na 17ᵒ C, Istri 14ᵒ C, a na cijelom prostoru kontinentalne Hrvatske na samo 7ᵒ C. Naoblaka će biti umjerena. Pojava magle u nizinama ponegdje se može zadržati cijelo prijepodne. No, oborine ne očekujemo.

Tijekom subote i nedjelje očekujemo više sati sijanja sunca. Maksimalne temperature zraka u gorju od 19ᵒ C, istoku i zapadu Hrvatske 22 ᵒ C, Istri 23ᵒ C, a u Dalmaciji 24ᵒ C mogu ponegdje potaknuti ponovno kretanje sokova u višegodišnjim kulturama. Pojava otvorenih pupova neka nas ne iznenadi.

Sunčane, suhe i ponovno iznadprosječno tople dane treba iskoristiti za pripremu tla pred jesensku sjetvu, gnojidbu voćnjaka i vinograda s gnojivima u kojima prevladava sadržaj fosfora, ali i za čišćenje vrtova od trulih plodova i lišća. Tijekom podneva kad će biti najtoplije savjetujemo da se podrumske prostorije provjetravaju, ali i očiste od nepotrebnih stvari. Ne zaboravimo motike, lopate i grablje oprati, osušiti i pospremiti na suha mjesta.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]