Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 26.02.2019. 12:00

Tlo bi do kraja mjeseca u cijeloj Hrvatskoj moglo biti suho

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam agro prognozu. Kakvo nas vrijeme očekuje i koje radove obaviti u skladu s vremenom?

Foto: Depositphoto/vkarafill
  • 2.563
  • 200
  • 1

Proteklih je dana dnevna temperatura zraka na kopnu narasla iznad 11℃, a uz Jadran i 14℃. Jutra nisu bila hladna. Temperatura je bila iznad točke smrzavanja.  Najavljivane oborine tijekom četvrtka poslije podne te još u petak prije podne, tek donekle su razveselile ratare. No, ukupno izmjerene količine su vrlo male te se kreću uglavnom oko 1 litre po četvornom metru.

Do utorka će dnevne temperature zraka polako rasti. No, jutra će ipak biti hladna. Bit će vrlo vjetrovito, a što je posljedica približavanja anticiklone sa sjevera i ciklone s juga. Uzduž Jadrana upozoravamo na mogućnost orkanske bure.

Oborine do četvrtka u cijeloj Hrvatskoj ne očekujemo. Bit će djelomično sunčano i zato će tlo na istoku i zapadu Hrvatske biti umjereno vlažno, a ponegdje već i suho.  Uostalom, to je i razlog da pripremu tla za sjetvu jarih kultura treba obaviti što prije. Sa sjetvom povrtlarskih kultura ne treba žuriti, jedino ako smo u mogućnosti odmah poslije sjetve pristupiti navodnjavanju. Vrlo suho tlo očekujemo na cijelom prostoru uzduž Jadrana. U gorskoj Hrvatskoj tlo će biti umjereno vlažno.

Suhe i djelomično sunčane, ali vjetrovite dane ipak treba iskoristi za nastavak rezidbe voćaka i vinove loze. Upozoravamo da se korovi ne pale. Zbog vjetra otvorena vatra vrlo brzo može izmaknuti našoj kontroli  i eto nam požara kojeg je katkada teško ugasiti.

Voćarima i vinogradarima koji ovih dana planiraju obavljati sadnju savjetujemo da prije početka sadnje osiguraju dovoljne količine vode potrebne za navodnjavanje, jer se bojimo da je tlo na 20 pa i koji centimetar dublje nedovoljno vlažno, a kad će pasti veće količine oborine, danas je teško napisati. Nažalost, vjerojatnost da do kraja ovog mjeseca padnu veće količine oborine, vrlo je mala.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]