Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.09.2019. 13:30

Tko nije dobar podrumar, uzalud je dobar vinogradar

Uživajmo u toplim kasno ljetnim danima ubirajući plodove našeg višemjesečnog rada, kaže naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić koji i ovaj tjedan odnosi prognozu, ali i savjete za sve poljodjelce.

Foto: Pixabay/yoyo61
  • 1.923
  • 141
  • 1

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je na zapadu jednaka, a na istoku veća od prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 25℃, zapadu 26℃, istoku 28℃, a uzduž Jadrana do 32℃. Spomenute temperature donekle su ubrzale dozrijevanje poljoprivrednih kultura. No, jutra su ipak bila svježa. Na 5 cm od tla temperatura zraka spustila se tijekom jutra na istoku 6℃, u gorju na 5℃, a na zapadu Hrvatske na samo 4℃. Oborine je bilo u cijeloj zemlji. Najveće količine izmjerene su na zapadu i u gorju (30 do 50 mm), a najmanje uzduž Jadrana (1 mm na otocima, a 53 mm na jugu) i na istoku Hrvatske (14 do 19 mm).

I zato je tlo bilo ne samo umjereno, nego ponegdje i pretjerano vlažno. Zbog vrlo vlažnog vremena siva plijesan napadala je bobice grožđa. No, i još uvijek neubrane povrtlarske kulture počele su trunuti. Priprema tla za jesensku sjetvu na zapadu se obavljala teško.  

U danima koji dolaze jutra će na kopnu biti svježa, jer će se temperatura zraka spustiti na samo 12℃. Upozoravamo na pojavu magle koja se ponegdje može zadržati tijekom cijelog jutra. No, tijekom podneva biti će sunčano i ugodno toplo. Temperatura će sredinom dana narasti do 26℃. Dakle, trebamo se slojevito obući kako nam u jutro ne bi bilo hladno, a oko podneva vruće. Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija topline biti veća od prosjeka i za 15 %, a to znači da se dozrijevanje poljoprivrednih kultura neće ni malo usporiti. Tlo će na istoku Hrvatske, te uz Jadran biti suho, a na zapadu i u gorju umjereno vlažno. Upravo zato, priprema tla za jesensku sjetvu moći će se obavljati.

Uz Jadran će također biti suho i sunčano. Dnevna će temperatura zraka narasti do 27℃, dok će se jutarnja temperatura spustiti na 20℃.

Berba grožđa ranije epohe dozrijevanja je počela. Zbog suhih i sunčanih dana do kraja tjedna, te u dane vikenda mnogi će vinogradari sa svojim gostima pohrliti u vinograde. No, prije toga muljače, preše, kace, ali i bačve treba temeljito oprati. Zidove podruma treba obijeliti, skinuti paučinu s prozora, podove pomesti, te zapaliti tablice sumpora da se prostorije dezinficiraju. Stara pučka izreka kaže: "Tko nije dobar podrumar, uzalud je dobar vinogradar“. Dakle, za proizvesti dobro vino nije dovoljno biti samo dobar vinogradar, nego i podrumar.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.