Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.05.2022. 14:30

Tjedna akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 30 posto, stiže li još kiše?

Mnoge povrtlarske, ali i neke ratarske kulture doživjele su protekli tjedan temperaturni stres. Kakvo vrijeme donosi idućih sedam dana, otkriva naš ageometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.494
  • 107
  • 0

Akumulacija topline bila je proteklih dana u cijeloj zemlji veća od prosjeka. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 29℃, uzduž Jadrana 30℃, na istoku 31℃, a na sjeverozapadu i do 32℃. Mnoge povrtlarske, ali i neke ratarske kulture doživjele su temperaturni stres. 

Kiše je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je izmjereno na istoku 4 do 10 mm, sjeverozapadu 3 do 24 mm, gorju 2 do 8 mm, a uzduž Jadrana samo 1 do 4 mm. Mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom na lako propusnim tlima trpe od nedostatka vode u tlu.

Vjerojatnost da će kiše uskoro biti, vrlo je mala. Nešto malo ipak može pasti u subotu i to samo na sjeverozapadu. Dani će na istoku i sjeverozapadu do konca tjedna ponovno biti vrući suhi i sunčani. Vrijedno je istaknuti kako će UV indeks u danima koji slijede biti visok ne samo na sjeverozapadu i istoku, nego i u gorju.

Prisjetimo se kako UV indeks predstavlja jačinu ultraljubičastog račenja Sunca, a koje može biti itekako štetno za osjetljivu kožu. I upravo zato, boravak na otvorenom nikako ne bi trebao biti od 11 do 16 sati. Ako već moramo, savjetujemo da se glava zaštiti šeširom, a koža namaže kremom. Posebno moramo paziti na malu djecu koja već za 20 minuta mogu dobiti opekline od Sunca.

Dakle, do kraja ovog i u prvoj polovici idućeg tjedna akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 30 posto. Rast posijanih povrtlarskih kultura, ali uz uvjet da se svakodnevno navodnjavaju, bit će ubrzan. No, i korovi će brzo rasti. Njihovo suzbijanje mora biti pravovremeno.

Mladice vinove loze, pa i lisna masa svih voćaka iz dana u dan sve je veća. To nam govori kako preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika moraju biti pravovremena. Veseli nas da se zaštitna sredstava neće odmah ispirati s lisne mase.

No, kod vrućih dana moramo pripaziti da tretiranja obavljamo do najdulje 10 i nikako ne prije 17 sati.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenske prilike


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]